Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bryr sig Östersundshem om Östersund 2040?

Östersund 2040 är kommunens nya översiktsplan som visar var bostäder bör byggas för att göra staden mer attraktiv och för att uppfylla tillväxtprogrammet.

Det är kommunens mest demokratiska plan om man räknar med alla samråd och utställningar och synpunkter som diskuterats under tre års arbete.

Översiktsplanen antogs av kommunfullmäktige 20 mars i år. Läs gärna mer på Östersunds hemsida eller hämta ett tryckt exemplar på Rådhuset.

Jag har arbetat med underlaget till planen och blev mycket förvånad när jag i början av maj läste Östersundshems pressmeddelande om köp av mark och byggrättigheter, bland annat Norra arenaområdet för 1 500 lägenheter i radhus och flerbostadshus.

Det stämde inte alls med kommunfullmäktiges beslut om Östersund 2040 några månader tidigare. Hade inte Östersundshems ledning kunskap om detta?

I norra arenaområdet ska inga bostäder byggas, varken nu eller i framtiden. Det är ett verksamhetsområde med ett ”grönt” stråk. Det kan ha stort värde till exempel för framtida energiproduktion kopplat till Lugnviksverket, som redan i dag kräver 700 meters skyddsavstånd till bostäder. Där kan inte 1 500 lägenheter byggas.

Östersundshem är demokratiskt styrt men bryr sig bolaget om en demokratisk planering?

1. Anser Östersundshem att kommunens nya långsiktiga mål för norra arenaområdet i Östersund 2040 ska respekteras?

2. Anser Östersundshem att de mål som finns för framtida bostadsbyggande i Östersund 2040 är bra? Det skulle i så fall kunna innebära att ett intresse för det nya samarbetsprojektet Åre–Krokom–Östersund och för hyresrätter på Storsjö Strand. Jämför Malmö där det kommunala bostadsbolaget var bland de första att bygga i Norra Hamnen.

Harry Westermark

planarkitekt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel