Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bryt den svenska förbannelsen

"The Open": Bara namnet ger adrenalinpåslag. Här föds stjärnor. Här skapas dramaturgi. Här blandas glädje och sorg, spänning, besvikelse och ilska. På torsdag startar världens finaste golftävling.

Vill Henrik Stenson någon gång för evigt skriva in sig i den svenska idrottshistorien bör han helst vinna British Open. Kanske duger det med någon annan Major också, men bäst vore om det sker i klassikern som spelats sedan 1860.

För efter att skidåkaren Johan Olsson fick Bragdguldet 2013 sattes ribban. Henrik Stenson hade i princip sopat banan med världseliten i omgångar det året, men lika fördärvat räckte det inte: VM-guldet över 50 kilometer skidor var förmer. Golfen dög inte. Knorren fattades.

Klart Henrik Stenson knöt näven i byxfickan den gången. När han torsdag morgon går ut på Royal Liverpool i samma boll som Tiger Woods, är han därför sugen få visa både golfvärlden och alla svenska idrottsvänner att även svenska herrgolfare kan vinna en Major.

Hur det går vet vi söndag eftermiddag, men en sak vet vi redan: Henrik Stenson kommer att göra allt i sin makt för att bryta förbannelsen. Den som säger att blå/gula herrgolfare visst kan spela bra i "The Open", men aldrig bli bättre än tvåa. Stenson själv var tvåa i fjol. Niclas Fasth har fallit på målsnöret liksom Jesper Parnevik två gånger om.

Nu är det fem svenskar ytterligare som kvalificerat sig bland de 156 lyckliga som får starta. Bland dem uppstickaren Kristoffer Broberg, som senast var tvåa i Scottish Open, efter fantastiskt spel. 28-åringen är debutant i de här sammanhangen.

Men det finns veteraner också. Klassiska namn som Tom Watson, med fem titlar i bagaget, och Nick Faldo, med tre triumfer, som än en gång peggar upp och möter folkets jubel. Båda debuterade i turneringen i mitten av 1970-talet och är still going strong.

Ingen av de två lär ändå ha kapacitet att vinna denna gång. Nej det är profiler som Tiger Woods, fjolårsvinnaren Phil Mickelson, världsettan Adam Scott och en hel drös andra, som gör upp om det. Förhoppningsvis finns Henrik Stenson också med i striden.

Min egen favorit är amerikanen Bubba Watson, som aldrig lyckats på den här sidan Atlanten. Men Bubba slår längst av alla och fungerar närspelet samtidigt som lynniga brittiska vindar bemästras, blir han farlig.

Roligast vore förstås om någon ur svensksextetten gör det omöjliga möjligt. Vem som slår till spelar mindre roll för oavsett ges svensk golf en ordentlig skjuts fram i rampljuset. Ungefär som när Annika Sörenstam la hela världen för sina fötter och själv vann tio Majors under en oförglömlig karriär.

Fler krönikor av Per Hansson:

Årsmötet måste återskapa enighet

Investera mera i Storsjöcupen