Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Buddhas födelse firades i Brunflo

Det var vattenfestival, födelsedagskalas och nyårsafton. Allt på samma gång när thailändarna firade Buddhas födelse i det buddhistiska templet i Brunflo på lördagen.

Annons

Firandet inleddes redan på förmiddagen när besökarna gav ris till de munkar som bor i Brunflo. Detta är ett led i traditionen då munkarna själva inte får laga mat, utan det tas emot som en gåva.

Som gåvor gavs även pengar till munkarna. Det ska bidra till driften av templet.

– Vi har fått ihop 25 000 kronor i dag och det måste jag säga är väldigt bra, konstaterade en av arrangörerna, Anuwat Wongwikan.

Under eftermiddagen steg stämningen. Det thailändska nyåret högtidlighålls för att samtidigt fira Buddhas födelse. Från och med den här helgen gick thailändarna in i året 2555.

Ett hundratal besökare hade lockats till själva festivaldelen. Några förärades små blomsterarrangemang som välkomsthälsning. Här bjöds det sedan på thailändsk mat, exotiska fruktdrinkar samt synnerligen uppspelta thailändare. Och svenskar med för den delen.

Det helt centrala i firandet var den Songkran-ceremoni som munkarna höll vid en Buddhastaty.

Dessutom bjöds dansuppvisning med solodanserskan Phanee Åsberg samt en barngrupp och en ungdomsgrupp.

Vi antydde inledningsvis att detta också är en vattenfestival. Så kallar thailändarna själva firandet och det bottnar i att man slänger vatten på varandra.

Munkarna skvätter lite stilla och värdigt medan övriga efterhand öser på mera frikostigt. Vattnet symboliserar att all otur tvättas bort. Samma innebörd har en vit gröt på barnpuder och vatten som kletas i varandras ansikten.

– Men det göra man också för att det ska bli lite kul, berättade den Thailandskunnige Ulf Edström.