Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Budgeten är svag"

Kommunens ekonomi är god, men inte stark. I alla fall om man får tro kommunens budgetchef Christine Wåhlén.

Nästa års budget uppnår inte målet om god ekonomisk hushållning.

Fler verksamheter kommer inte att runt ekonomiskt det här året som det ser ut nu. Framför allt gäller det barnomsorg, skola och äldreomsorg.

Nu kan det lösas med att de berörda nämnderna får tillskott av kommunfullmäktige.

Nästa år kommer det inte finnas samma utrymme för att ge tillskott. Det säger biträdande kommundirektör Anneli Svensson.

I år kommer extra pengar utifrån.

Östersund liksom en rad andra kommuner och landsting har turen att precis som i fjol få stora återbetalningar från försäkringsbolaget Afa.

För Östersund handlar det om nästan 50 miljoner kronor i år. Det gör att det blir ett överskott på 79,3 miljoner kronor när det här året är slut.

Men egentligen håller kommunen inte sin egen budget.

Enligt den skulle 2013 års resultat bli 31,8 miljoner kronor. Men det ser ut att hamna på 29,3 miljoner kronor om Afa-pengarna räknas bort.

Nu är kommunens totala ekonomi på närmare 4 miljarder kronor, så ett par miljoner hit eller dit är en liten andel. Men ska dessa miljoner skäras bort från en verksamhet kan det innebära stora ingrepp.

I år ser vård- och omsorgsnämnden ut att gå med minus 13 miljoner kronor och barn- och utbildningsnämnden har ett underskott på minus 5 miljoner kronor.

Ökade kostnader för hemtjänst tynger vård- och omsorgen. Kommunalrådet Carina Zetterström (C) som ansvarar för den ansvariga nämnden tror ändå att det mesta av underskottet kan hämtas igen under resten av årets månader.

Det aktuella ekonomiska läget redovisades vid kommunstyrelsens möte på fredagen. Dessutom togs beslut om budgeten för nästa år.

2014 når kommunen inte god ekonomisk hushållning vilket tjänstemännen från kommunledningen poängterade. Budget 2014 har ett resultatmål på 24 miljoner kronor plus. Om god ekonomisk hushållning ska uppnås för Östersund ska resultatet vara 75 miljoner kronor.

Budgetbeslutet innebär att investeringarna i Bringåsens förskola och skola är klubbade.

----------------

Fotnot: God ekonomisk hushållning är ett allmänt mål inom offentlig förvaltning. Kommuner och landsting ska ha överskott på 2 procent.