Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budgeten för nya Stortorget spricker

Kostnaderna för ombyggnaden av Stortorget i Östersund blir dyrare än beräknat. Det är den gyllene beläggningen med gul sten som drar i väg.

Arkitekten Vesa Honkanens förslag med ett gyllene torg i Östersund spränger nu den tilldelade ramen från kommunfullmäktige.

att bli 2 miljoner kronor dyrare än de 36 miljoner kronor som har anslagits från kommunfullmäktige.

– Den gula stenen har blivit en miljon kronor dyrare än projekterat, och orsaken är att den inte fanns någon gul sten att få tag i på marknaden, säger Sven-Olof Gustafsson, samhällsbyggnadschef.

– Dessutom har detaljprojektering blivit en miljon kronor dyrare än vid ett normalt projekt.

Men att hela notan för Stortorget blir 2 miljoner kronor dyrare än beräknat är ändå lindrigt jämfört badhusets ombyggnad, där kommunens byggkostnader skenade.

– För att vara ett markjobb, så är det här lite extra. Det finns inte en rak linje i torget och vi har tvingats göra 3D-modeller för att kunna sätta ut trappor, gradänger och annat, säger gatuingenjör Bertil Danielsson.

I början av maj ska de första gula stenarna börja läggas, men först nästa vecka ska Miljö- och samhällsnämnden besluta vem som ska leverera. Det är ett rent formellt beslut, för i praktiken är det redan klart att det är Pilgrimstads Cementvarufabrik AB som fått jobbet.

– Det är ett stort jobb för oss att få tillverka och sälja marksten till Stortorget, säger Roger Göthesson.

Det gula stenmaterialet köps från en gruva i Norrbotten och krossas hos Jämtkross i Brunflo, och stenproduktionen är redan i gång.

– Vi ska vara klara att leverera 300 kvadratmeter i veckan från i början av maj och under hela sommaren med undantag för Yranveckorna.

– Vi provade först med vanlig grå cement, men då blev det en militärgrön färg på stenen, och då blev farsan lite nervös. Men när vi gick över till vit cement så fick vi fram den gyllene färgen, säger Roger Göthessson.

Det är bergarten dolomit som har den gula färgen och som hämtas långt uppe i norr i Masungsbyn mellan Vittangi och Pajala. Jämtkross i Brunflo har kört i skytteltrafik med bil och släp för att hämta den gula dolomiten.

– Jag har kört i två månader sedan jag fick beställningen, och jag har nu kört hem 1 000 ton till Brunflo där den först krossas innan den levereras vidare till Pilgrimstad, säger Tommy Dahlsten.

Hans lastbil kommer att avverka 6 400 mil för att bärga hem till det gula lyster som ska piffa upp Östersunds ombyggda torg.

är det ändå ett bra materialval hävdar samhällsbyggnadschefen Sven Olof Gustafsson.

– Det är vanligt att sten köps från Kina, men vi avstod från att ta skiffer från Kina eftersom fullmäktige inte vill det.

Markstenen kostar 455 kronor per kvadratmeter, och att det blir dyrare än beräknat finns inte mycket att göra åt hävdar Sven-Olof Gustafsson.

– Vad ska vi göra när det inte finns någon annan tillverkare som klara att tillverka? Nämnden har här inte så mycket att välja på.

Stortorget ska även ha 3 000 kvadratmeter med Offerdalsskiffer, och här är priset det dubbla. Närmare 900 kronor kvadratmetern kostar det att lägga ett skiffergolv i stadens vardagsrum.

Ordförande i Miljö- och samhällsnämnden vill i dag inte kommentera fördyringarna i detalj. I stället hänvisar han till nämndens beslut i nästa vecka.

– Det här är kostnader vi inte har kunnat förutse.

– Visst är det mycket pengar, men 38 miljoner kronor för ett torg som håller i 30 år blir ändå bara 20 kronor per invånare och år, säger Göte Murén.