Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budgeten stor utmaning för Ragunda

Ragunda har ett mycket tufft år framför sig när man ska försöka klara sin nya budget där det kalkylerade överskottet inte är större än 3,6 miljoner kronor. Den ekonomiska bräckligheten i budgeten gjorde att oppositionen reserverade sig när den framställdes av kommunfullmäktige sent på onsdagskvällen.

Annons

– Vi har gått till val på att samarbeta och det ska vi fortsätta med, men vi kommer att ställa krav på Socialdemokraterna. Det känns otryggt med en så här svag budget som kommer att kräva kännbara strukturella åtgärder för att hålla, betonade oppositionsrådet Mikael Westin (C).

Eija Dibba (V) uttryckte även hon stor oro inför framtiden i kommunen.

– Överskottet är litet och det finns fortfarande många frågetecken kring det planerade äldreboendet och kommunens fastighetsförsäljningar, sade hon.

Partikollegan Per Carlson tog det drastiska steget och föreslog att högskattekommunen Ragunda skulle höja kommunalskatten med ytterligare 1 krona.

– Det skulle öka intäkterna med 8-9 miljoner kronor. Jag tror folk är beredda att betala högre skatt om man vet att pengarna går till rätt saker, alltså våra kärnverksamheter, ansåg han.

– Att höja skatten är bara som att pinka i byxorna, tyckte Mikael Westin.

Liksom flera andra i oppositionen, däribland Stefan Nilsson, ifrågasatte Per Carlson också den nya satsningen på en tjänst som kulturstrateg.

– Dessa pengar bör gå till vård och omsorg i stället, tyckte Per Carlson.

– Hur kan ni satsa på en sådan tjänst när vi fortfarande inte lyckats lösa problemet med de höga sjuktalen bland de kommunanställda, undrade Stefan Nilsson som även lämnade en egen lista på sparåtgärder.

Kicki Fredriksson (S) försvarade dock den nya kultursatsningen.

– Det är viktigt med kultur, den ger tillväxt, ansåg hon.

Den föreslagna kultursatsningen godkändes också i den nya budgeten som klubbades igenom. Däremot avslogs som väntat den föreslagna skattehöjningen.

Kommunalrådet Terese Bengard (S) medgav att det ekonomiska utgångsläget nu är den stora utmaningen och ödesfrågan för Ragunda.

– Det kommer att bli oerhört tufft med en oförändrad budgetram. Vi kommer att behöva göra förändringar inom våra olika verksamheter för att klara nya investeringar. Nu måste alla ta sitt ansvar för kommunen, löd hennes budgetbudskap.