Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budgetkäbbel utan Sverigedemokraterna

Många spekulerar just nu huruvida Sverigedemokraterna kommer välja att fälla regeringens budget. Men något köttben har de inte fått från vare sig höger eller vänster.

Efter måndagen har nu alla budgetmotioner presenterats. En från regeringen. En från Alliansen. Och en från Sverigedemokraterna. Det blir det sista svettiga steget för den nya regeringen att bli helt godkänd, vilket sker den 3 december. Alla regeringar, även de som inte har majoritet, måste lägga fram en motion om budget och få denna igenom riksdagen. Lyckas man inte med det kan det ytterst utlösa nyval, eller extra val som det egentligen heter.

Med tanke på hur trötta vi alla var i september så känns det scenariot ungefär lika attraktivt som att ta på sig ett par blöta strumpor. Men för första gången sedan slutet på 50-talet finns det en liten risk för att detta ska hända, och anledningen till det stavas Sverigedemokraterna.

Ett regeringsalternativ måste kunna få igenom en budget. Det största alternativet blir det som får frågan eftersom de också har störst chans. Samtidigt kan oppositionen komma med sitt eget förslag. Att Alliansen lägger fram en egen, sammanhållen budget är rätt och riktigt. De ska vara aktiva i opposition och ge ett konkret alternativ till väljarna.

Röstar båda sidor på sin budget kommer de rödgröna vinna då Löfven har flest bakom sig. Problemet är SD. De sitter på 13 procent i riksdagen, vilket innebär att om de röstar på ett alternativ i stället för att lägga ner sina röster kommer de fälla avgörandet. Frågan alla svettas lite över är alltså om SD kommer rösta på Alliansens budget. Då faller Löfven, och det är ett fall som kommer kännas ordentligt.

Det är fortfarande inte något troligt scenario, roligt att spekulera om i medier, men flera saker som talar emot. Alliansens budget har ingen skillnad mot regeringens i SD:s huvudsakliga fråga, resurser till flyktingmottagande och integration. Om det viktigaste för SD är att få ner invandringen kommer det inte spela någon roll vilket alternativ de röstar på.

Återstår då möjligheten att Alliansen lägger ett annat förslag i sin budget som SD vill ha så mycket att de är beredda att fälla regeringen. Den risken är svårt att bedöma eftersom de har så litet intresse i andra sakfrågor än invandringen. Vissa tenderar ju att tycka att politik blir tråkigt så fort man måste ta ansvar för landet på allvar i alla frågor som människor påverkas av, och inte bara får tjuta om att någon har en hemlig plan att förbjuda fläskkött. SD har en förvirrad ledarsituation och inget köttben från något alternativ, men osäkerheten kring deras nästa drag ger dem ändå mycket uppmärksamhet just nu. Något de inte förtjänar.