Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bullrande vindkraftverk måste stängas

Lage Berglund måste stoppa sitt vindkraftverk tills det klarar att hålla en tillåten bullernivå. Det beslutade miljö- och byggnämnden vid sitt senaste sammanträde.

ÖP berättade i en artikel 21 januari om hur Carolina Hämäläinen och Ivan Guidobaldi stördes av sin grannes vindkraftverk. Anmälningar gjordes till miljö- och byggkontoret som lovade att komma och göra ljudmätningar.

Bullermätning genomfördes 17 mars och då kunde miljökontoret konstatera att Berglunds vindkraftverk höll ljudnivåer mellan 44 och 57 dBA. Naturvårdsverket har riktvärden för vindkraftsbuller och de säger att ett värde på 40 dBA utomhus vid bostäder inte bör överskridas.

– Om tillåtna ljudnivåer överskrids ska verksamhetsutövaren omgående vidta åtgärder så att nivåerna hålls, säger Ann-Christin Olofsson vid miljö- och byggkontoret.

– Nu har Berglund medgivit att hans kraftverk låter lite väl mycket men han väntar på att leverantören ska byta en del utrustning för att det ska gå tystare.

Tills den åtgärden är genomförd kan han inte köra sitt vindkraftverk utan att bryta mot kommunens beslut.