Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bullret på Stadsdel Norr dubbelt så högt som i Norrlandskommunen

När Peab nekades bygglov av bullerskäl för sitt nästa bostadsbygge längs Fältjägargränd jämförde både politiker och fastighetsägare med hur Gällivare hade agerat. ÖP:s granskning visar att de bägge fallen inte går att jämföra.

Annons

Det har varit en lång debatt efter att miljö– och samhällsnämnden i Östersund med röstsiffrorna 7-4 sa nej till bygglov på Stadsdel Norr. Två flerfamiljshus, bostadsrätter, med plats för 44 lägenheter kommer inte att byggas enligt de planer som byggherren Peab hade.

Debatten efteråt har mycket handlat om att Östersund visst hade kunnat göra undantag för bullerregler och gett bygglov. Lägenheter behövs i bostadsbristens Östersund.

I lördagens Inblicksartikel i Östersunds–Posten bemöter Boverket påståendet att det dagligen görs undantag för nationella bullerkrav i svenska kommuner. Boverkets genomgång av allt som byggts, över 200 000 lägenheter, under tio år, visar att endast ett fåtal lägenheter har byggts på det sätt Peab ville göra i Östersund.

Och miljö– och byggchefen Sture Sundquist i Gällivare bemöter högljutt jämförelsen med HSB:s bygge i Gällivare.

– Va? Använder de oss som argument? Det är fullständigt fel att göra en sådan jämförelse. Det är inte relevant. Det går inte att jämföra, säger han.

Ljudnivån vid HSB:s fasad i Gällivare låg på beräknade 56 decibel i stället för 55 som är gränsen. Det är nära hälften mot vad trafikbullret är på Fältjägargränd i Östersund, 62 decibel. I höst ska vägen i Gällivare delvis stängas av för trafik.

– Det går inte att jämföra med 62 decibel. Det handlar inte om identisk trafikmängd. Att använda oss som exempel är inte representativt på något sätt. Det är inte ens relevant att hänvisa till vårt ärende, säger Sture Sundquist.

Läs hela granskningen  i lördagens ÖP. Klicka här för att komma till E-tidningen. Välj sedan ÖP 17/9 2011 i arkivet.