Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bultande hjärtan och knutna nävar

Fem jury- grupper lämnar brutalt och osentimentalt sina omdömen om kamrater som lägger ut blödande hjärtan och ilskna pamfletter ...

Estradpoesins hjärtan fortsätter att bulta starkt och hett i Östersund.

Publiken jublar och stampar i golvet åt sina favoriter, gör raketer för att hylla alla medverkande eller buar åt jurygrupper vars utslag man ogillar.

Det är högt tryck på Tuttis Konfetti när föreningen PoesiRum än en gång mönstrar sina styrkor under flödande spirituell ledning av kvällens MC Matilda Amundsen Bergström.

och fyra unga poeter gör upp om två av länets fyra finalplatser till vårens SM i Poetry Slam i Norrköping. En tävling som Östersund vann för några år sedan.

Det är en upplevelse bara att sitta och lyssna till all suverän rytmik, dessa krasande brustna hjärtan, ilskna pamfletter, heta kärleksförklaringar, isande ironier och råa skämtsamheter.

– Föreningens aktivitetsnivå går lite upp och ner beroende på hur många som är engagerade, men det är alltid härligt att få ordna dessa kvällar, säger veteranen Jimmy Eriksson, som vann höstens NM-uttagning, men nu avstår att kvala till SM.

visar fem jurygrupper sina poäng à la konståkningsbedömare – denna kväll varierar poängen mellan 10,0 och ner till brutala 3,4 – vilket utlöser en storm av burop.

Men Per Edlund som får mest stryk tar det med ro:

– Jag ställde upp för att fylla en plats som blev tom, nu improviserade jag helt fritt. Personligen är jag inte så mycket för den här sortens uppläsningar utan gillar mer Fröding och Zacharias Topelius.

Själv blir han utslagen av Manda Stenström, bekant för ÖP:s läsare och som effektivt varierar mellan ömhudad närhet och smattrande ordkaskader på rim.

– Låt mig glömma hur din hud bränns.

Hårdare blir kampen mellan mycket aktive rapparen Sebastian Mellergårdh och erfarna Kata Nilsson. Sebbes mycket rytmiskt böljande ordvågor passar utmärkt för hans ofta politiska inlägg.

Här rimmar staten på avlyssningsapparaten, kallsvett på sans och vett, sopsortering med gratis parkering, medan Kata undrar hur man drar kvadratroten ur den älskades namn.

ska utses föredrar jurygrupperna Kata, med Manda tätt efter – så båda är därmed kvalificerade för att åka till Norrköping på SM.

– Jättekul. De dikter jag läste nu är rätt gamla, berättar Kata, som bara var tolv år när hon första gången läste poesi offentligt hos PoesiRum. Nu avslutar hon med en dikt som hon skrev som 13-åring. En veteran på väg till SM.