Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busbua fyllde 20

I lördags var det fest i Rissna. Föräldrakooperativet Busbua fyllde 20 år.

Annons

– Det känns väldigt bra att vi finns. Speciellt nu när både skolan och affären är borta, säger Susanne Jonsson och Märith Jonsson från Rissna.

Båda var med och grundade kooperativet och idag utgör de hela personalstyrkan.

Busbua är både förskola och fritidshem. Barnen är mellan ett och tolv år.

– De äldre kommer hit på morgonen för att äta frukost. Sedan äker till skolskjuts till skolan i Fjällsta och efter skolan kommer de hit igen, säger Märith Jonsson.

Det var i januari 1991 som ett gäng föräldrar insåg att det fanns så många barn i bygden att barnomsorg i form av ett kooperativ skulle vara något att satsa på.

– Det var ett 20-tal barn från början. Visst har de funnits svackor några gånger då man funderat på om det skulle gå att fortsätta men nu är det 19 barn här och runt om i bygden föds det fler än någonsin, säger Susanne Jonsson.

14 familjer är just nu medllemmar i kooperativet. Föräldrarna sköter städning och inköp ochär varje år med på ”fixardagar” då det som är trasigt lagas och då det fejas och donas med allt möjligt.

Under lördagen kom bland annat många ungdomar som en gång i tiden varit inskrivna på Busbua för att återuppliva gamla minnen. Det bjöds på mat, tårta, underhållning av ”busbarnen” fotoutställning, godisregn och mycket annat.

Annons