Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busenkelt med hemmapizza

Pizza är lösningen på all världens problem. I alla fall nästan.
Billigt, enkelt, kvickt och rackarns gott. Så, vad väntar du på?

Hur mycket pengar, kalorier och ångest har du lagt på hämtpizza i ditt liv? Handen på hjärtat? Antagligen alldeles för mycket av vardera kategorin.

Och var det i så fall värt det? Kanske inte riktigt. I alla fall inte varje gång.

Egentligen är vi ju helt blåsta. Hämtpizza blir liksom latmaskens lösning nio gånger av tio. Helt i onödan.

Det är ju faktiskt busenkelt att baka sin egen pizza på hemmaplan. Och så mycket billigare. Och framför allt oändligt mycket godare.

Så varför gör vi då inte pizza hemma lite oftare? Av någon anledning k ä n n s det jobbigt. Fast det egentligen inte är det.

Allt du behöver är någon form av vettig deg. Orkar du inte kladda ihop en egen deg är den som ingår i färdiga pizzakit förvånansvärt okej. Annars kan du köpa hem deg från pizzerian och frysa in. Men så himla bökigt är det inte att göra sin egen deg. Låt den jäsa medan du slänger i en tvätt eller glor på tv.

Ost inte ett måste

Pålägg till pizzan hittar du antagligen i kylen. Det behöver inte vara några märkvärdigheter. Vitlök och chiliflakes räcker långt. Du behöver inte ens ha ost och tomatsås om du inte vill. En äkta napolitansk ursprungsmarinara är faktiskt helt ostlös och smakar alldeles förtjusande enbart med tomat, vitlök, oregano och olivolja.

Och det fiffigaste med pizza är att var och en kan få bestämma vad just den lilla eller stora människan vill ha på sin andel. Grönt till veganen, salami till köttälskaren och sardeller till saltomanen. Det är bara att fördela gracerna. Låt gärna småttingarna få vara med och piffa sin egen pizza.

Grädda ordentligt

Ytterligare en finess med hembakat är att du har kontroll på fyllningen. Vill du förvissa dig om att pålägget är av högsta kvalitet, ekologiskt och pinfärskt är det upp till dig. Inget ont om alla pizzerior där ute i landet, men kvalitetskontrollen kanske inte är tipp topp?

Tänk också på att grädda pizzan ordentligt. Den får inte bli blöt och slafsig. Het ugn ger frasig botten. Är du en hardcoretyp investerar du i en pizzasten, annars funkar det utan.

Men gör slag i saken. Redan i kväll. Pizza på bordet är en garanti för glada miner.