Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Buskörning i skogen växande problem

Ovanan att dundra fram i skog och friluftsområden med terränggående fordon har tilltagit de senaste åren. Men framfarten är i de flesta fall totalt olaglig och kan vålla stora skador på djur och natur.(TT)

Vår kära allemansrätt gör det som bekant möjligt att ta del av i princip all natur i Sverige. Men den omfattar inte motorfordon och från flera håll i landet kommer rapporter om växande problem med okynneskörande i skog och mark med fyrhjulingar och motorcyklar.

Sönderkörda bäckfåror, söndertrasade lavtäcken, förstörda plantor och djur som skräms från vettet är några konsekvenser.

– Det är klart att det blir skador på växtligheten och marktäcket, särskilt om man kör där jordlagret är tunt. Det skadas väldigt lätt och det tar väldigt lång tid innan det kommer tillbaka, berättar Malin Löfgren, kommunekolog i Haninge.

– Vi tror att folk inte känner till vad som gäller, säger Carina Nordlander på länsstyrelsen i Dalarna.

Myndigheten har dragit i gång en informationskampanj som bland annat vänder sig till företag som hyr ut eller säljer fyrhjulingar.

– Förhoppningsvis ska fler bli medvetna om att man inte får köra var som helst.

Liknande projekt finns även i andra delar av landet, bland annat samarbetar ett antal kommuner i södra Stockholmsregionen för att stävja ofoget.