Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busstorget anno 1905: Dansande björnar och gycklare

Den här gången besöker vi nuvarande busstorget, eller Gustav III:s torg, som en gång hette Nytorget. Ett torg som ljöd av musik och liv och till och med hade ett stående tivoli.

Annons

Ur Ida Larssons dagbok från 1905:

"Onsdag den 15 mars: På eftermiddagen kom Olga och hämtade mig, då gick vi ut på marknad. Först gick vi till Stortorget och köpte choklad och marmelad. Sedan gick vi tilll Nytorget och åkte karusell sex gånger ..."

Fanns det ett torg 1905, som inte finns i dag?

Svaret blir väl både ja och nej. I dag heter det Gustav III:s torg efter den kung som grundade Östersunds stad. Det var förövrigt den enda staden som han grundade. Sedan lyckades han göra sig så pass ovän med adeln att han blev skjuten. Man diskuterade faktiskt att vid detta torg bygga en riktig teater i framtiden, eftersom kung Gustav III var en sådan kultur- och teaterivrare. Känns debatten igen?

Det var inte förrän på 1928-tal-et som torget fick sitt nuvarande namn. Fast för de flesta heter det ändå busstorget – med all rätt. Det fungerar i dag mer som en busstation än som ett torg.

Men så har det inte alltid varit. År 1905, då Ida skriver, stod där bland annat ett fast nöjesfält! På Nytorget samlades man ofta när man startade och avslutade olika demonstrationer som hölls av de framväxande folkrörelserna, Nykterhetsrörelsen och Arbetarrörelsen. En gång i månaden hölls här även häst- och kreatursmarknader. Torget fick smeknamnet "Kotorget" och just för att man hade dessa marknader en gång i månaden medförde det att kvarteret fick namnet "Månadsmötet".

Hit gick man för att titta på hästar och andra djur. På Nytorget kunde man se och höra hur hästhandlarna gjorde sitt för att få sina, ibland dopade, hästar sålda. Det finns flera nedtecknade historier om detta. Ett exempel är om en ökänd hästhandlare som hade dopat sinn märr med lite arsenik, så pass att hon stod rak och visade på styrka och ett hett temperament. En förtjust bonde köpte henne, men fick till sin besvikelse se hur hon veknade mer och mer vid hemkomsten. Efter två veckor kunde hästen äntligen börja fungera som en häst igen. Fast hon var då både svag och trött. Vid nästa marknad återkom bonden till marknaden och lyckades träffa på den minst sagt lurige hästhandlaren, som frågade: "Hur går det med hästen?" Bonden svarade: "Ja, efter två veckor orkar hon i alla fall att gå utan att somna!"

Nytorget stod för olika möten, marknader och nöjen för Östersunds befolkning. Skratt, sång och musik från instrumentet positiv fyllde ofta luften här. Man roade sig på tivoli med prickskjutning, lotteri och karuseller och kunde se diverse gycklare och annat. Hade man tur kunde man som barn få komma in ett tält och se dansande björnar eller till och med Skäggiga damen.

I dag kan man väl säga att torget ändå står för möten. Med buss kan vi ju resa till olika platser och människor. Fast nog skulle jag hellre vilja ha en riktig buss-terminal och ett torg som verkligen fyller sin funktion som ett torg…

Här är ytterligare ett referat ur Idas dagbok som visar på Nytorgets betydelse för en liten flicka:

"Lördag 26 augusti: Karin, jag och Eva gick till Karin Hermansson på förmiddagen. Där fick vi kaffe. Sedan gick vi ut och såg på utställningen på Nytorget. Där åkte jag, Karin, Eva och Anna Jansson i pariserhjulet. När vi skulle gå hem mötte jag Ingrid. Då gick vi två på Nytorget igen…"

Vill ni se fler härliga bilder från detta livfulla torg, besök gärna bildarkivet på Jamtlis hemsida.

Jim Hedlund

Artikeln kommer från 100 % Östersund.