Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Butikspersonal räddade livet på kund

Tack vare sin nya hjärtstartare lyckades personalen på Brunflos Icabutik rädda livet på en av sina kunder på onsdagen.

– Det känns skönt att veta att man vågade agera, säger Maria Jönsson.

Torsdagen började som en helt vanlig dag på jobbet för Maria Jönsson, butikspersonal på Ica Supermarket i Brunflo, men den slutade som något helt annat. Under eftermiddagen segnade en äldre man plötsligt ner vid kassan och blev liggande livlös på golvet.

– Jag var inte där just när det hände utan blev uppringd och sprang dit så fort jag kunde. Då hade mina kollegor redan påbörjat hjärt- lungräddning på mannen och sedan använde vi hjärtstartaren som vi nyligen köpt tillsammans med Lions, säger hon.

I tumultet som uppstod har Maria Jönsson ingen aning om hur länge hon och kollegorna höll på med livräddningen, eller hur länge det tog för ambulansen att komma fram. Men vad hon vet är att hjärtstartaren och den HLR-utbildning de nyligen fick redan har lönat sig.

– Ambulanspersonalen kom in efteråt och talade om att mannen hade puls och andades och att han inte överlevt om vi inte hade ingripit, säger Maria Jönsson, som känner sig styrkt efter dramat.

– Man blev ju lite skakis, men det känns jättebra att veta att man vågade agera och att det blev rätt, säger hon.