Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byalag kritiserar skolnedläggning

Ett hån mot byalagen som kämpar för att bygden ska leva vidare. Kritiken är svidande mot planerna att lägga ner F–6-skolan i Kaxås.

Barn, föräldrar, personal och företagare har genom de tre berörda byalagen skickat ett skarpt remissvar på skolutredningen till barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun.

De har ingen som helst förståelse för att Kaxås kanske mister skolan trots att Änge skola bara ligger drygt en mil bort.

– Trenden är att landsbygden ska tömmas på folk. Men vi jobbar stenhårt för att den ska vändas, säger Roger Jönsson, ordförande i Tångeråsen/Gärde byalag.

Samtliga 16 byalag i Offerdal har nyligen bildat föreningen Offerdalsbygden i samverkan.

– Vårt mål är att Offerdals befolkning fram till 2030 ska öka till 3 000 invånare. Att i ett sådant läge motverka utvecklingen med skolnedläggning kan inte accepteras.

I skrivelsen framhålls det eftersatta underhållet av Kaxås skola.

Lokalerna är slitna och inte handikappanpassade. Trappuppgången används som kapprum. Och fortfarande används olja för uppvärmning.

– Det ser likadant ut som när jag gick i denna skola för 30 år sedan. Men målställningarna saknar numera nät, säger Roger Jönsson.

Han tycker att utredningen är partisk och missvisande.

– De som ingått i utredningen har redan bestämt vad som ska hända. Underlaget är ofullständigt. Skolskjutsarna fanns exempelvis med som en riktlinje för utredningen, men de finns inte omnämnda på en enda punkt.

Roger Jönsson betonar att det är fel att ställa byarna mot varandra när ett antal byskolor i kommunen nu hotas av nedläggning.

– Alla skolor behövs i denna del av kommunen, även i Alsen och Västbygden.

Inger Jämting har varit lärare i Kaxås sedan 1993.

– Det vore jättetråkigt om denna väl fungerande skola skulle försvinna. Jag hoppas att byalagens kamp ger resultat, säger hon.

Kaxås skola har detta läsår 32 elever och tre årstjänster.

Peter Hallberg, som bor i Västbygden en och en halv mil bort och där också skolan är hotad, tror att Kaxås skola trots allt får leva vidare.

– Efter en svacka kommer barnantalet att öka igen. Jag har undervisat här i elva år och under den tiden har det som mest varit 55 elever, säger han.