Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byborna har fyra mil till postlådan

För en tid sedan drog Posten om lantbrevbärarlinjen och sedan dess har de boende i Härbergsdalen och Trångmon fyra mil till postlådan.

Någon mobiltäckning finns inte i det aktuella området i norra delen av Jämtlands län. Åskoväder och stormen Ivar har dessutom inneburit att den fasta telefonin endast fungerat sporadiskt sedan förra sommaren. Och nu har de boende i området drabbats av försämrad postservice, numera är de hänvisade till en så kallad postlådesamling i Svansele 40 kilometer från Härbergsdalen.

– Det är otroligt viktigt att påtala det här för att få stopp på nedmonteringen av service i glesbygden, säger Eva Hellstrand (C), tidigare kommunalråd i Åre och nu kandidat till uppdraget som regionstyrelsens ordförande.

På måndagen tog hon och Per Åsling (C) med sig Anders Åkesson (C) på en resa till länets allra nordligaste del. Åkesson sitter i riksdagens trafikutskott, som hanterar post- och telekommunikationer, och han fick nu på plats se hur servicen brister för somliga glesbygdsbor.

Eva Hellstrand har skrivit till Post- och telestyrelsen, PTS, för att de ska pröva om Posten sköter sitt uppdrag i det här fallet. Det finns EU-direktiv som föreskriver att Posten ska utsättas för konkurrens, men samtidigt kräver EU att avlägset boende ska ha fullgod postservice. Frågan väntas komma upp i PTS insynsråd i början på hösten.

– Vi måste säga till att vi inte accepterar det här och vi ska uppvakta den tjänsteman på PTS som har det här ärendet innan det ska upp i insynsrådet, säger Eva Hellstrand.

Hon riktar dock ingen kritik mot regeringen för hur situationen blivit i Härbergsdalen och Trångmon.

– Regeringen har satt upp regler för det här, men Posten håller sig inte till dem. Posten sparar pengar på folk som bor i ytterkanter.

Läs mer:

31 brevlådor försvinner i länet

Sprängde postlåda

Postens nya besked: Servicen ska förbättras

M vill dela ut posten på morgonen

Insändare: Grundläggande service ska fungera i hela länet