Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byförening får fint miljöpris efter att ha återställt Lillsjön

I början 1900-talet sänktes Lillsjön i Tullingsås för att ge mer odlingsmark. 2015 hade byföreningen lyckats återställa den till sitt ursprungliga skick.

Det är Våtmarksstipendium 2018 som Tullingsås byförening fått för sitt arbete att återställa den 15 hektar stora Lillsjön i Strömsunds kommun. Det skriver Våtmarksfonden i ett pressmeddelande.

Läs också: Byförening prisas för tillgänglighet vid fågelsjö

Lillsjön hade sänkts genom utdikning för att göra plats för mer odlingsmark och för att kunna bygga en kvarn och såg i Tullingsås närhet. Det skedde i början av 1900-talet.

Men tiderna förändras och i slutet av 1900-talet började man fundera på att återställa Lillsjön för fågellivets skull.

2013 kunde arbetet börja och 2015 var man klar. Det har krävt insamling av pengar från en mängd olika ställen och mycket ideellt arbete för att lyckas.

Läs också: Fågeltorn gav Tullingsås byförening årets Tillgänglighetspris

Nu prisas alltså arbetet och Våtmarksfonden motivering är:

”Tullingsås byförening har med återskapandet av Lillsjön visat på hur man med ett stort naturintresse parat med ett målinriktat ideellt engagemang och begränsade resurser kan skapa en för fågellivet mycket fin biotop. Vid arbetet har byföreningen samtidigt haft för ögonen att Lillsjön ska vara tillgänglig för alla.”

Våtmarksstipendiet på 35 000 kronor delas ut i Tullingsås 3 maj.

Våtmarksfonden bildades 1995 på initiativ av Svenska jägareförbundet. I styrelsen sitter även representanter från Sveriges ornitologiska förening.