Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg energisnålt med grön politik

Under de senare åren har miljömedvetenheten ökat, bilarna har blivit mer bränslesnåla och fabrikerna renare. Ändå bor vi fortfarande på samma resurskrävande och ineffektiva sätt som för trettio år sedan.

Östersunds kommun har flera gånger fått pris för sitt miljöarbete när det gäller trafiken. Nu är det dags att Jämtlands län tar täten också när det gäller arbetet med att minska energiförbrukningen i våra bostäder.

Jämtkrafts satsningar på att hjälpa husägare att konvertera från elvärme till biobränsleeldad fjärrvärme är ett gott exempel som har fått uppmärksamhet. Men, vi kan bli ännu bättre.

Genom att bygga, renovera och värma våra bostäder smartare kan energianvändningen och energikostnaderna halveras. Det krävs både morot och piskamen framför allt måste saker och ting börja hända nu.

I dag går så mycket somen tredjedel av all energi i Sverige till bostäder – för att värma upp våra hem och förse oss med vatten och el. Det finns flera goda exempel på nybyggda hus och bostadsområden där energianvändningen mer än halverats med hjälp av bättre material, tjockare väggar och smartare ventilation.

Miljöpartiet vill ta bort de käppar i hjulet som hindrar miljövänliga initiativ från att bli en grön standard. Vi vill bygga om Sverige och agerar på alla plan: i kommunen, i länet och på riksnivå.

Miljöpartiet föreslår ett nytt investeringsstöd för energieffektivisering. Ju mer energi som sparas, desto större blir stödet. Vi vill också öka stödet för dem som satsar på solenergi, både småhusägare och fastighetsföretag – oavsett om man installerar en solpanel på sommarstugans tak, eller bygger en storskalig anläggning.

Det finns allt att tjäna på att energieffektivisera vårt boende. Energin säljs allt mer på en global marknad. Träbränsle skeppas till andra länder och vårt elnät integreras allt mer i Europa. Länder som Kina och Indien växer i allt högre takt. Efterfrågan på energi ökar. Vare sig vi vill eller inte kommer energin att bli dyrare i framtiden.

En halverad energianvändning låter sig snart märkas i plånboken. Detta är vad grön politik handlar om – att se till att det mest miljövänliga också är det mest lönsamma.

Karin Thomasson, taleskvinna Mp Jämtland, kommunalråd Östersund
Anna Hildebrand, Mp, landstingsråd Jämtlands läns landsting
Owen Laws, gruppledare Mp Krokom
Andreas Englund, styrelseledamot Mp Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel