Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg så vi har råd att bo, Östersundshem!

I veckan publicerade det allmännyttiga bostadsbolaget Östersundshem ett pressmeddelande och ett brev riktat till hyresgäster i Östersund.

I dessa skrivelser förklarar Östersundshem att de inleder förhandling med Hyresgästföreningen angående ett antal fastigheter.

Östersundshem skriver att de vill skapa en rättvisare hyressättning samt bättre kundservice i hela sitt bestånd med start i dessa fastigheter. Detta ska göras genom höjning av hyresnivåerna.

Östersundshem hävdar att hyrorna i Östersund är låga jämfört med liknande städer. Hyressättningen ska bli rättvis och det ska åtgärdas genom att fastigheterna ska bruksvärderas.

Östersundshem har i denna förhandling bestämt sig för att använda Fastighetsägarna MittNord, en konkurrerande organisation till bolaget, som ombud.

Fastighetsägarna är en organisation som trycker på för att avskaffa allmännyttan i Sverige. Deras drivkraft är vinst och att införa marknadshyror. Allmännyttan har å sin sida bostadsförsörjning och ett socialt ansvarstagande som överordnade principer.

När Östersundshem påstår att de vänder sig till Fastighetsägarna för kompetensens skull klingar det falskt: Allmännyttan har förhandlat hyror sedan 1957, Fastighetsägarna enligt nuvarande lagstiftning bara sedan 2011.

Östersundshem vill bruksvärdera sina fastigheter trots att Hyresmarknadskommittén tidigare år har kommit fram till att allmännyttiga bolag inte ska bruksvärdera genom nivåhöjningar. I stället ska allmännyttan tillsammans med motparten omfördela de resurser som förhandlats fram.

I brevet som gått ut till hyresgästerna har Östersundshem redan satt en ny och högre hyra, innan förhandlingen ens har börjat. Vad de säger är att Östersundshems hyresnivåer i de aktuella områdena är 160 kronor lägre per kvadratmeter än hos privata hyresvärdar.

Med vilka fastigheter har de jämfört och hur har jämförelsen gjorts? Det finns många frågor som hyresgästerna vill ha svar på.

Östersundshem hävdar att de behöver höja hyrorna för att det måste utföras underhåll i beståndet. Vad har hänt med de pengar som hyresgästerna betalar varje månad till underhåll? Pengar som betalas av hyresgästen, utan att det syns på underhållet.

Bolaget skyller sitt bristande underhåll på Hyresgästföreningen, på grund av att vi visar ovilja att höja hyrorna. Men Östersundshem är ett av de rikaste allmännyttiga bostadsbolagen i Sverige med ett stort eget kapital och en soliditet som få andra. De borde åtminstone ha råd med ett gott underhåll av fastigheterna.

Det verkar som om Östersundshem har glömt sitt allmännyttiga syfte och bostadsförsörjningsansvar. De bygger inte för dem som söker bostad och står i bolagets kö. Devisen verkar snarare vara feta plånböcker och gapande tomma lägenheter. För dyra lägenheter är det ingen brist på, det är lägenheter med rimlig hyra som söks av kommunens invånare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel