Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg vidare på välfärden

Riksdagsvalet visar tydligt att det inte finns något mandat för stora återställare i politiken. Väljarna röstade varken för skattehöjningar, stopp för valfrihet i välfärden eller fler regleringar på arbetsmarknaden. De allra flesta vill att Sverige ska fortsätta vara ett öppet och välkomnande land.

I valrörelsen var tonläget stundtals högt. Vissa hävdade att Sverige var på väg att gå sönder. Den bilden delas uppenbarligen inte av flertalet väljare.

Sverige är i grunden ett bra land. Vår välfärd är god, vi har kommit långt när det gäller jämställdhet, vi är bra på innovationer och vi har många duktiga och framgångsrika företagare som skapar jobb.

Vi måste nu bygga vidare på vår välfärd. Tempot och omfattningen i globaliseringen och teknikomvandlingen ställer små och exportberoende länder som Sverige inför både svåra utmaningar och stora möjligheter.

Framgångsrika företag vässar hela tiden sin verksamhet för att bättre klara konkurrensen hemma och på världsmarknaden. På motsvarande sätt måste politiker vässa förutsättningarna för företagande. Deras ansvar är att se till att vi har lagar och regler som är i takt med tiden och som stärker vår konkurrenskraft.

Sverige ska ha en välfärd i världsklass. Det kan vi klara – men bara om även konkurrenskraften är i världsklass. Det kräver förbättringar på en rad områden.

Grunden är generellt goda förutsättningar för företag och företagsamma människor. Politiska satsningar på särskilda branscher fungerar sällan.

Hela utbildningskedjan – från grundskola till högskolor och universitet – behöver bli effektivare. Matchningen och samverkan mellan utbildning och företag måste bli bättre.

Företag behöver stabila grundförutsättningar för att växa och utvecklas. Här krävs både en bättre fungerande infrastruktur med pålitliga transporter och en säker och konkurrenskraftig energiförsörjning.

Sverige ska vara ett attraktivt land för både företag och människor. Det förutsätter konkurrenskraftiga skatter.

Alla jobb behövs, oavsett om de är i tjänstesektorn eller industrin. I dag stänger höga trösklar människor ute från arbetsmarknaden. Om risken och kostnaden med att anställa minskar blir det fler som vågar, då blir jobben fler.

Att försöka förbereda sig för morgondagen genom att klamra sig fast vid det gamla fungerar inte. I stället måste vi lyfta blicken och förutsättningslöst utveckla och förbättra för att ta vara på de nya möjligheterna. Det är så vi skapar förutsättningar för morgondagens jobb och allas vårt välstånd.

Carola Lemne

vd Svenskt Näringsliv

Ola Toftegaard

regionchef Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel