Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blommande färskost

/
  • Alla sorters rosor är ätbara, men se till att nypa bort det vita på kronbladen som smakar bittert.
  • Syrénblommor signalerar sommarlov, men går också att äta. Man kan till exempel koka syrensaft på samma vis som man gör fläderblomssaft.Den vackra malvan kan man göra te av eller ha i salladen.
  • Strö ringblommans blad i salladen, pajen eller på smörgåsen. Vackert och vitaminrikt.Lavendel passar väldigt bra i grillmarinader eller söta bakverk.
  • Låt trädgårdens ståtligaste blomma pryda middagsmaten. Stockrosor är lika ätliga som vanliga rosor.
  • Tusensköna.

Blomsterrabatten duger till mer än att beundras. Vi kan äta den också.
Odla ätbara blommor som förgyller sommarmaten.

Annons

Ljuvlig röra att bre på knäckebröd och servera till mat.

1 handfull kronblad från ätbara blommor, till exempel viol, ringblomma eller tusensköna

blommor från örter, till exempel timjan, oregano, gräslök

5 dl naturell yoghurt av grekisk typ

örtsalt

1 vitlöksklyfta, riven

2 msk vermouth

nymalen svartpeppar

1 tsk flytande honung

små salladsblad till dekoration

olivolja

Häll upp yoghurten i ett melittafilter, ställ svalt och låt rinna av. Tillsätt mer allt- eftersom det får plats. Ställ i kylen över natten.

Stjälp upp ostkrämen från melittafiltret i en bunke nästa dag. Smaksätt med vitlök, vermouth, honung och svartpeppar från kvarnen. Plocka örter som blommar och hacka lite slarvigt och blanda ned tillsammans med kronbladen från ätbara blommor. Spara de finaste blommorna till dekoration.

Lägg upp fina små salladsblad på ett litet fat och placera färskosten ovanpå. Ringla över lite olivolja. Dekorera med fina ätliga blommor.

Servera till gott knäckebröd.

Mer läsning

Annons