Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen Bengtsson målar om övervåningen för halva priset

/
  • Jonas Eriksson Åke Bengtssons nästa projekt kommer att bli en renovering av badrummet. - Men det tänker jag göra själv, säger han bestämt. Rotavdrag-jonern570.
  • Jonas Eriksson Det är främst inomhusarbete som kan ge rätt till att utnyttja ROT-avdraget. Rotavdrag-jonern507
  • Jonas Eriksson Åke Bengtsson är en av de som nappat på att renovera sitt hus genom att utnyttja ROT-avdraget. Målaren Johan Andersson får helt enkelt göra det tidskrävande arbete som Åke ratar.
  • Jonas Eriksson Åke Bengtsson betraktar de gamla 1970-tals tapeterna som snart är ett minne blott.

Rotavdragen har funnits ett tag och från och med den första juli blir det lättare för bostadsägare att utnyttja dem. Åke Bengtsson och hans hustru Marianne Thim-Bengtsson är några av de som redan har satt i gång.

Annons

Åke Bengtsson och hustrun Marianne som bor i en villa har länge haft planer på att renovera sin övervåning. De ville måla om trappan och rummen.
– Jag har dragit ut på det länge. Det har varit lite ångestladdat eftersom det är mycket arbete. Men ROT-avdraget avgjorde saken. Det känns skönt att låta någon annan utföra arbetet till ett väldigt förmånligt pris, säger Åke Bengtsson.
De nya reglerna som börjar gälla den första juli gör att du får skattereduktion för halva arbetskostnaden, som inte överstiger 50 000 kronor för en person, direkt vid köpet. Det är sedan företagaren som får ansöka om beloppet från skatteverket.
– Vi har ju utnyttjat det gamla systemet från den åttonde december. Nackdelen för oss är att vi får vänta tills nästa år innan vi får tillbaks pengarna. Men frugan ville inte vänta till hösten. Vi ville få det undanstökat så snabbt som möjligt, säger Åke Bengtsson.

Anlitade målare
Åkes familj valde att anlita en målare som utför arbetet för 28 000 kronor. Av den summan får Åke dra av hälften genom att utnyttja ROT-avdraget. Det blir alltså 14 000 kronor plus 3000 kronor för målarfärgen.
– I vårt fall är kostnaden till 90 procent själva arbetet. Målarfärgen kostar inte så mycket. Det är just den här typen av arbete, där materialkostnaden inte är så hög, som det är förmånligt att utnyttja ROT-avdraget tror jag, säger Åke.

Billigare med anbud
Åke tipsar gärna andra husägare om hur de kan hålla nere kostnaderna.
– Först och främst gäller det att få många offerter. Det går att tjäna massor på det. Låt flera företag lägga anbud på jobbet. Det skilde över 13 000 kronor mellan det bästa anbudet och det sämsta som vi fick, säger Åke Bengtsson.
Det går även att hålla nere kostnaderna på andra sätt berättar Åke.
– Jag rev listerna, golvet och skruvade loss räcket på trappen. Det är bra att göra de tidskrävande småsakerna innan hantverkaren kommer. Då blir det naturligtvis billigare.

STEFAN HAZIANASTASIOU Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se

Mer läsning

Annons