Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husdjur – en källa till grannbråk

/

Husdjur är gulliga, men kan vara en källa till konflikter mellan grannar.

Annons

Det är inte alla som uppskattar att grannen låter sin stora hund springa lös i lekparken där barnen bygger sandslott. Och många skulle nog känna sig rädda om grannen hade med sig sin boaorm ute på balkongen. Men vad har man egentligen för möjligheter att få bort grannens husdjur om man upplever dem som hotfulla?

Majoriteten av dem som har husdjur är skötsamma och visar hänsyn för såväl djuret som grannen. Men så finns det de som inte sköter sina djur eller har extrema husdjur som skrämmer grannarna. Att grannens hund ylar när den blir lämnad ensam hemma eller att grannkatten använder barnens sandlåda som toalett upplevs förmodligen som irriterande. Har grannen däremot spindlar, skorpioner eller ormar hemma väcks kanske andra känslor till liv. Som djurägare kan det kanske vara svårt att förstå att någon kan störa sig på eller uppleva ens husdjur som hotfullt. Som icke djurägare kan det i sin tur vara svårt att förstå hur någon kan leva tillsammans med djur som väcker obehagskänslor hos en själv.

Prata med grannen
Men vad ska man då göra om man får problem med grannarnas husdjur? Det bästa är naturligtvis om man kan prata med sin granne och försöka komma överens om en lösning på problemet. Fungerar inte det får man ta till andra lösningar.
- Bor man i hyresrätt ska man vända sig till sin hyresvärd och berätta om problematiken, säger Anders Lindberg, hyresråd på hyresnämnden.

Hyresnämden kan medla
Om inget förändras och man fortsätter ha problem med grannens husdjur kan man vända sig till Hyresnämnden, som har till uppgift att medla i tvister som rör bostäder.
- Vi gör då ett åtgärdsföreläggande och kallar de berörda parterna så att de får ge sin syn på saken. Visar det sig att den som klagar har fog för sina klagomål måste värden agera, säger Anders Lindberg.

Enligt Lindberg är det vanligt med grannkonflikter, men som tur är brukar de oftast kunna lösas på plats utan hyresnämndens inblandning.

VICTORIA RYDERGÅRD
Nyhetsbyrån NA Media
namedia@na.se

Mer läsning

Annons