Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggbolag stämmer kommun på mångmiljonbelopp

NCC stämmer Åre kommun på 12,7 miljoner kronor. Enligt NCC ska kommunen betala för de kostnader som uppstod när bygget av reningsverket i Vik blev försenat.
– NCC är inte vår part, säger kommunalrådet Eva Hellstrand (C).

Bygget av reningsverket i Vik utanför Åre blev kraftigt fördyrat. Det var kostnadsberäknat till 52 miljoner kronor men kom att kosta 72 miljoner kronor. Bygget, som skulle ha varit klart till VM 2007, blev ett år försenat.

Nu är reningsverket i full gång men trots det kvarstår det en del frågetecken om bygget. NCC Construction Sverige AB kräver nämligen Åre kommun på 12,7 miljoner kronor. NCC vill att Åre kommun betalar bolaget för de kostnader som uppstod när bygget blev försenat.

Åre kommun hävdar i sin tur att VA-ingenjörerna AB varit be huvudentreprenör och kommunens ombud. NCC ska därför framföra sina krav till VA-ingenjörerna.

– NCC är inte vår part, säger kommunalrådet Eva Hellstrand (C).

Eva Hellstrand vill inte i övrigt kommentera stämningsansökan. Hon hänvisar till kommunchefen som suttit med i förhandlingarna. Men hon påpekar att kommunen inte är skyldig att betala beloppet.

– NCC vill ha oss som part men det är VA-ingenjörerna men det vill inte de acceptera, säger hon.

I stämningsansökningen menar NCC, som gjorde mark- och byggnadsarbeten i Vik, att Åre kommun var beställare. VA-ingenjörerna var konsult och ombud för Åre kommun, de skulle enligt NCC sköta allt som rörde entreprenaden.

NCC påpekar att Åre kommun faktiskt betalat de fakturor som de skickat under byggtiden.

– Det är först nu sedan kommunens projekt genomförts och reningsverket tagits i bruk som kommunen anger att den inte skall erlägga ytterligare betalning till NCC, står det i stämningen.