Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnads varslade strejk berör flera stora byggen i länet

Byggnads varslar om strejk. Arbetet vid flera stora byggen i länet kommer att stanna om inte parterna kommer överens.

Annons

Varslet om strejk och arbetsblockad är lagt i flera steg. Vid de första byggen som är uttagna startar strejken 1 april.

I det andra steget stannar byggena på Stadsdel Norr och Fagerskrapan 8 april och i det tredje steget 15 april stannar även byggena på skidstadion, gamla Centralpalatset samt Hammaren i Hammarstrand.

Varslet berör cirka 1 400 medlemmar och cirka 40 arbetsplatser över hela landet.

Konflikten mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier handlar om ordning och reda på byggarbetsplatserna där facket vill ha ett så kallat huvudentreprenörsavtal, vilket arbetsgivarna inte vill. Strejken bryter ut 1 april om ingen lösning nåtts innan dess.

Fack och arbetsgivare i byggbranschen har förhandlat om hur de ska komma till rätta med svartarbete och andra oegentligheter på byggarbetsplatserna i över ett år. Parterna har lyckats enas kring flera frågor men stupat på det så kallade huvudentreprenörsavtalet som Byggnads vill ha och som i princip innebär att huvudentreprenören ska betala för underleverantörer som inte sköter sig, till exempel vad gäller löner.

Redan för ett år sedan höll denna fråga på att leda till strejk, men löstes genom att en speciell arbetsgrupp fick i uppgift att lösa frågan.

– Det är ett tungt varsel i tre steg och det är ett stort antal stora arbetsplatser som är uttagna redan i första steget, det här är väldigt allvarligt. Vi har kämpat med den här frågan under lång tid och tyvärr måste jag säga att jag inte är förvånad över varslet eftersom Byggnads nästan alltid tar till stridsåtgärder för att genomdriva sin önskan, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

– Vi ser väldigt lite av samförstånd och det här är ett uttryck för att Byggnads har en uppfattning som ska genomföras trots att den är olaglig, olämplig och slår snett gentemot kollektivavtalsbundna företag, säger Åkerlind.

Han bedömer att det är för tidigt att uttala sig om hur Sveriges Byggindustrier ska möta varslet. Till att börja med räknar Åkerlind med medling i konflikten.

– I den medlingen utgår jag från att det kommer att vara kloka personer som tillsammans med oss och Byggnads försöker hitta en lösning på problemen, säger Åkerlind.

– Men Byggnads krav är att vi ska ha ett betalningsansvar för andra företags löner och i och med det även skatter och andra delar, utan att vara den egentliga arbetsgivaren. Det här är i strid med konkurrenslagstiftning och i strid med EU-lagstiftning och det kommer att skapa hinder för entreprenörer, till exempel nystartade företag.