Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggprojekt i Åre har stannat

Ett par hundra lägenheter för permanentboende planeras i Åre. Men flera projekt har avstannat och nu måste kommunen arbeta hårdare för att hjälpa exploatörerna.

– Vi måste få ordning på våra detaljplaner och särskilt de privata initiativen, säger nye planchefen Pål Anders Stensson.

I februari 2011 skrev ÖP om de hus som Akelius planerade att bygga vid Alphyddorna i Åre. Det skulle bli 60 nya lägenheter för permanentboende i runda hus med platta grästak. Avsikten var att den nya detaljplanen skulle antas 2011.

Men det blev inte så och processen stannade tvärt. Och det är inte det första stora byggprojektet som avsomnat innan det realiserats. Varför det blir så vet inte Åre kommun. Därför införs en så kallad bostadslots.

– Det är en resurs som hjälper till om man stöter på några problem, förklarar Mikael Sundman (VV) som är byggnämndens ordförande.

En lots ska ta kontakt med byggherrarna och föra dialog om vad som hänt med projekten.

– Det handlar om att prata med exploatörer som vill bygga men som inte kommer framåt av olika anledningar. Det kan vara parkeringar som är knuten som måste lösas. Vi har det här exemplet med Akelius runda hus, det kan finnas fler, säger Mikael Sundman.

Pål Anders Stensson, som är ny planchef, visar en lång lista med projekt. Flera av dem har han satt frågetecken kring. Han tror att många Åreprojekt inte blir av eftersom de är för fantasifulla eller inte kan förankras i bygden. Det är lätt hänt att det blir så när någon arkitektfirma i Stockholm ritar något som ser bra ut på pappret men som inte riktigt passar in i Åres kulturmiljö. Eller så riskeras kulturmiljön försvinna eftersom projektörerna vill riva gamla hus.

– Då gäller det att få dem att komma på rätt spår, säger Stensson.

Men det finns flera projekt som Mikael Sundman och Pål Anders hoppas mycket på. Som till exempel en utbyggnad av Tottentorpet i Åre där uppemot 90 nya lägenheter finns inritade. Det är Diös som vill bygga höga hyreshus samt radhus med 17 lägenheter. Men det planeras byggen på andra håll som vid Årekompaniet samt på Duveds strand där det ska bli tomter för permanentboende.

De här projektet skulle ge ett välbehövligt tillskott på bostadsmarknaden.

– Vi behöver bostäder för att Åre ska kunna växa, avslutar Mikael Sundman.