Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggrest dumpades på jordbruksfastighet

Den storstilade och prisade satsningen "Skalets torg" på Vemdalsskalet har hamnat i blåsväder. Detta sedan flera hundra kubikmeter byggvirke har dumpats på en jordbruksfastighet.

– Anmälan om ett eventuellt miljöbrott har kommit in till oss och vi ska titta över upplaget och hur byggherren har hanterat det här, säger Jan Bengtsson, miljöinspektör vid Härjedalens kommun.

Under de senaste åren har det byggts med en väldig fart och en betydande del av "Skalets Torg" börjar nu stå klart. Satsningen prisades även vid årets guldgala där inblandade företagen tilldelades priset "Årets turismföretagare".

Men hur företagen hanterar byggavfallet är inget som prisas av flera bybor i byn där mellan 300-400 kubikmeter byggvirke lämnats. I stället för att lämna bräder, plank och skivor för återvinning/deponi har det lämnats på en jordbruksfastighet.

– Det är för jäkligt. De fraktar byggavfallet i två mil. Har de kört några kilometer till har de kommit till kommunens återvinningsstation och det är väl dit sådant här ska, säger en bybo.

Kostnaden för att lämna osorterat byggmaterial i den här storleksordningen till kommunens återvinningsanläggningar uppgår till cirka 150 000 kronor. Skulle virket vara sorterat hamnar kostnaden på runt 65 000 kronor.

– De verkar som de hittat en genväg för att tjäna pengar på miljöns bekostnad, säger en annan bybo.

Torgny Svensson, Skistars destinationschef i Vemdalen, säger att ansvaret för byggnationerna ligger hos berörda byggherrar och hänvisar till Trångsviken Bygg AB och Blå Eken AB.

– Skistar har inget med det här att göra, säger Torgny Svensson.

– Vi fraktar allt vårt byggavfall till Östersund, förklarar Ulf Bertilsson, Trångsvikens Bygg AB.

Martin Steen, Blå Eken AB, säger att resterna kommer från deras bygge på Vemdalsskalet.

– Egentligen förstår jag inte problemet. Först och främst handlar det inte om något avfall och absolut ingen dumpning. Det är fullgott virke som vi skänkt bort eftersom en privatperson ville ha det, säger Martin Steen

Som byggherre är det ni som har ansvaret över materialet som många anser vara avfall?

– Som jag sa, det handlar inte om något avfall utan rent virke. Det ska användas till bränsle samt byggnationer.

– Alternativet har varit att frakta det till Sundsvall för förbränning. Miljömässigt är det som jag ser det mycket vettigare att virket används lokalt på grund av långa transporter.

Ni hade möjligheten att lämna det vid kommunens återvinning, varför inte det alternativet?

– Jag vet inte hur Härjedalens kommun tänker med deras orimliga prissättning. Nej, det var inget alternativ utan det hade blivit billigare för oss att frakta virket till Sundsvall men eftersom man nu ville ha virket lokalt valde vi att ge bort virket i stället, säger Martin Steen.

Under fredagen besökte kommunens miljöinspektörer virkesupplaget som ligger på jordbruksfastigheten.

– Jag kan konstatera att det är mycket virke och det ser inte bra ut, men enligt markägaren ska det sorteras upp under vintern, säger miljöinspektör Jan Bengtsson.

Kommunen ska nu rådgöra med länsstyrelsen hur man ska gå vidare. Dels hur byggavfallet är upplagt och huruvida det är rätt av byggherren att lämna resterna där det nu ligger.

– Jag har begärt in deras materialhanteringsplan som ska finnas tillsammans med bygglovet.

– I grund och botten är vi positiva till att så mycket material som möjligt återvinns, i det här fallet som ved eller till byggnationerna. Men det måsta gå till på rätt sätt, säger Jan Bengtsson.

För ett år sedan polisanmäldes byggarbetsplatsen på Vemdalsskalet efter att någon eldat upp en stor mängd trävirke, lastpallar och plattor.

Åklagaren Stig Andersson lade dock ner målet då det inte gick att knyta någon till det som då rubricerades som miljöbrott.