Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byhuset ramar in kontrasterna

Kontraster. Det är det som skapar de bästa fotografierna­ och den bästa konsten. Midsommarhelgen var full av kontraster både på utställningar och ­utanför…

Förra året var jag djupt besviken på Byhuset på Rödön. När jag var där på vernissagen i lördags blev jag i stället mycket tagen. Temat på Byhuset är Kontraster. Temat fylls med tre utställningar.

Ute på Jällen hittar vi måleri. Det är Gert Amanius, som numer bor i Kövra, som visar ett flertal målningar i olja. Flera väldigt stora och ett antal mindre samt en skulptur. Måleriet är till stora delar det som visades hos Lars Bolin Gallery i våras. Men målningarna får här en annorlunda och väldigt väl fungerande presentation. Gert kallar sina målningar ”Elements” och ”Elements in relations”.

Det är ett abstrakt måleri som talar genom de breda tydliga dragen och genom spelet mellan en nästan helt monokrom yta och inslag av kontrasterande färg eller orange eller båda ibland. Oavsett om målningen domineras av det svarta eller det vita så skapar det en spännande kommunikation direkt med mig som betraktare. Ja, rent monokroma målningar i smart belysning startar något. Ytorna lever ett eget liv beroende av hur ljuset spelar mot ytorna. I flera målningar finns ett vertikalt streck, en slags horisont, som skapar spänning i det monokroma. Och ja, det är svårt att inte falla för det där orangea som till och från dyker upp.

Hängningen av Gert Amanius måleri bidrar starkt till den lyckade utställningen. Den målning som hänger ensam på den stora scenen blir så speciell i det starka strålkastarskenet. Det är en abstrakt expressionism som fungerar här och nu. Och det är framför allt hans behandling av ytorna som gör detta så levande.

På väggarna utomhus hänger gigantiska fotografier. Det är de bästa fotograferna med jämtländska rötter Karin Alfredsson, Lennart Jonasson, Severus Tenenbaum, Mathias Johansson, Robert Henriksson, Tina Stafrén med flera samt sommarens stora stjärna hos Lars Bolin Gallery, Terry O´Neill och hans Bardot med cigarr. En läcker inramning av utemiljön.

Inne i kaféet visas Poetiska kontraster med måleri och skulptur av Kajsa-Tuva Henriksson. Det är en mängd målningar som delvis visar på nya riktningar i måleriet. Ibland mer text och ibland små figurer som dyker upp här och där. Det är samma kraft och mod i måleriet – men inte alltid samma sköna balans i målningen, det som oftast varit hennes kännetecken. Det är lite oroligare bilder och ett steg vidare – det ska bli spännande att se var det är på väg.

Ett besök på Byhuset i sommar visar måleri och konst av synnerligen hög klass. Det är rent imponerande på alla sätt och vis. Och den tidning ”Bildformat” som Byhuset själva tagit fram presenterar allt på ett snyggt vis. Lika besviken som jag var efter förra årets besök lika förtjust är jag i år. Det här måste jag åka tillbaka och se igen.

Byhuset har öppet alla dagar till 12 augusti.

----

Sälj inte Verkö slott

I dag ska tydligen kommunen ta beslut om att bjuda ut Verkö slott till försäljning. Det är direkt skamligt att kommunstyret med socialdemokrater, miljöpartister och centerpartister tänker sälja något som vi alla äger tillsammans och behöver. Hur många av de personer som fattar detta beslut har besökt Verkön under de tre senaste somrarna när verksamheten har fungerat som bäst?

Sommarjämtland är så mycket bättre med Verkön. Och de futtiga pengar detta kostat kommunen hade man haft mångdubbelt igen om man bara gjort lite mer för att fler skulle hitta till Verkön. Förra året fanns inte ens Verkön med på kartan i kommunens turistbroschyr.

Jag blev helt tagen första gången jag kom till Verkö Slott. Det var så osannolikt och galet skönt att något sånt fanns här i Jämtland. Det skulle kunna vara en så bra destination med lite klokhet från kommunledningen. Bara att subventionera kaféet i den kommande arenan kommer att kosta mångdubbelt mer varje år än vad ett tillgängligt Verkö slott kostar.

Att sälja Verkön till vem som helst är galenskap! Och att sälja den mark man fått till skänks för kommuneninnevånarnas bästa är ohederligt!

----

Fotografier med variation

I söndags var det vernissage hos Lars Bolin Gallery för en intressant fotoutställning. Det är Östersundbördiga Severus Tenenbaum som visar en blandning av foton från olika projekt. 28-åringen, med sitt artistnamn från Harry Potter-böckerna, har blivit ett aktat namn bland fotografer och två fotoböcker har hon hunnit med.

På utställningen finns en hel vägg med motiv från Jämtland. Jag fångas av den äldre kvinnan som står och gör peace-tecknet, men hela kollektionen fångar på ett skönt sätt in en speciell känsla. Sedan finns en del foton med Amanda Jenssen-motiv; en artist Severus har porträtterat en hel del genom åren. Här finns skivomslagsfoton, turnébilder och promotionbilder. Amandas tidlösa skönhet gör sig med några italienska gubbar eller uppe på ett lokomotiv.

En serie kallad blueprints är blåtonade foton av barn, bad och mer vardagliga scener. Det är en väldigt varierad utställning. Känslan i jämtlandsmotiven och i blueprints är lättare att ta till sig. Amanda Jenssen-bilderna är snygga, men mer tagna för att fylla en funktion än för att förmedla något annat än ett säljande uttryck. Det hindrar inte att de tål att tittas på.

Utställningen finns kvar till 24 juli.

Även hos Wikners i Persåsen var det vernissage i helgen. Dit återkommer konstkrönikan nästa vecka.