Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Byn har plötsligt blivit mycket lugnare

Våldet i svenska turistkommuner har förskjutits från sommarstäder till skidorter de senaste tio åren. Den slutsatsen går att dra av en ny SKL-rapport.

Åre har drabbats hårt, men nu har brottsvågen mattats.

– Någonting har hänt. Det har plötsligt blivit mycket lugnare, säger närpolischef Eva Helin.

En betydligt större del av den turistrelaterade våldsbrottsligheten i Sverige har förflyttats till fjällvärlden. Den slutsatsen ligger nära till hands när man studerar SKL:s kommunjämförelse Trygghet och Säkerhet 2013.

Här toppar Sälen och Åre listan över antalet anmälda våldsbrott per 1000 invånare, medan traditionella turistkommuner som Båstad, Strömstad och Gotland redovisar relativt beskedliga siffror. Sett över tid handlar det för Åres del om en ökning med 146 procent från mätperioden 2000-2002 till mätperioden 2010-2012.

– Spontant tänker jag att det här delvis är en bild av svenskarnas förändrade resemönster de senaste åren. Det är fler som åker på skidsemester i Sverige än tidigare och speciellt i Åre har det ju skett en enorm utbyggnad. Inte minst vad det gäller nöjeslivet, säger Fredric Jonsson som är ansvarig för SKL:s rapport.

Chefen för polisområde väst, Eva Helin, är ganska säker på när turistvåldet kulminerade i Åre.

– Nyårsafton 2009, då skenade det. Jag jobbade ute själv då och det var pågående slagsmål hela tiden. Vi hade 16 våldsbrott inom loppet av två timmar och då kan man inte säga att det är tryggt att vistas ute, säger hon.

– Det var också där och då som vi insåg att vi måste göra något. 2009 var vi fyra till sex poliser, nästa år var vi 15. Men det behövdes ett nytt arbetssätt också, jag som kom till Åre direkt från Stockholm såg det behovet ganska tidigt.

I dag följer polisområde väst ett specialschema med bara sex veckors framförhållning, där information från Åres nöjesarrangörer till stor del bestämmer när de största insatserna ska sättas in.

– De matar oss med info om artister och konferenser så att vi själva kan planera tiden på bästa möjliga sätt. Vintertid har det gett en bemanning som nästan sträcker sig dygnet runt, förklarar Eva Helin.

– Jag skulle säga att det är helt unikt. Men det fungerar, mycket på grund av unga och ambitiösa poliser som fortfarande vill förändra världen. Vi har slutat gnälla om att vi är för få utan försöker hitta samverkanspartners i stället.

Ett samarbetsprojekt är de ordningsvakter som patrullerar området kring Åre torg nattetid. Kommunen och destinationsbolaget finansierar satsningen som hittills varit mycket effektiv.

– Det skapade en oerhörd trygghet och frigjorde stora resurser för oss. Förr tvingades vi punktmarkera torget och hann inte ens upp till E14 innan fick vi återvända för att avstyra bråk. I fjol hade vi inte ett enda våldsbrott under de 20 nätter som ordningsvakterna jobbade.

Den lugnare miljön i Åre visar sig också i statistiken. Den totala brottsligheten sjönk med 11 procent under fjolåret och våldet i offentlig miljö halverades. Dessutom minskade skadegörelsen med 40 procent under förra vintersäsongen.

Kan det vara så att Åre fått stillsammare besökare?

– Någonting har hänt, helt klart. Det är mycket lugnare i dag och vi pratar mycket om det själva. Dricker folk mindre? Slåss folk i mindre utsträckning? Vi skulle behöva analysera det för att veta om det handlar om en ny turistgeneration, säger Eva Helin.

– Men friluftstrenden har nog gjort sitt till. Folk åker till Åre för att utöva någon slags sport i första hand. Tiden är förbi när man kunde läsa på Flashback att unga åkte till Åre för att "där finns det inga poliser, där kan man göra som man vill". Nu vet folk att vi finns här.

Åre ligger fortfarande jämförelsevis högt det gäller antalet anmälda våldsbrott per 1000 invånare, men trenden är positiv. Våldet i den offentliga miljön sjönk med hela 55 procent förra säsongen. "Någonting har helt klart hänt", säger närpolischef Eva Helin om utvecklingen.