Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byn Näversjöns jättesatsning på solel får nordiskt energipris

I Näversjön i Krokoms kommun bor 15 personer. De byggde den största solpanelsparken i länet
Nu prisas de för det.

Redan 2014 kunde vi berätta om Solel i Näversjöns ekonomiska förening och dess satsning på solenergi. På ett skogsskifte har föreningen byggt fyra rader med 66 meter långa solpaneler. I mars 2016 invgdes hela solpanelsparken.

Nu får de Nordens Gröna bälte energipris för 2016 på 30 000 kronor. Nordens gröna bälte ligger under Mittnordenkommitén som i sin tur består av medlemmar från centrala Norge, Sverige och Finland.

Motiveringen lyder: ”Solel i Näversjön utgör ett mycket gott exempel på en klimatsmart investering som torde inspirera till likande genomföranden på många håll runt om i Mittnorden. Elproduktion med solceller bidrar till ökad självförsörjning för både regionen och den enskilde. Den hållbara energilösningen har därmed starkt bidragit till att stärka Mittnordens profil som en ekologiskt hållbar region.”

Priset delas ut i dag i Trondheim i form av en check.

Här kan ni se vårt tv-inslag från invigningen då dåvarande näringsministern Kristina Persson invigde parken. Klicka på playknappen för att se.