Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byn röjdes fram ur slyn

När Sven Jönsson var ung, fanns inte ett enda björksly på byn. Nu har byalaget tagit krafttag mot att byn som håller på att växa igen.

– Laxsjö på väg att bli den vackraste byn i Föllinge bygden precis som förr, säger Sven Jönsson.

Förr var det boskap som betade överallt på byn. Bönderna såg till att det var ett öppet landskap i Laxsjö. Nu när det knappt finns några bönder kvar, har byn börjat växa igen.

Sven Jönsson, 71 år, är född i byn och hans morföräldrar kom från bygden runt Laxsjö. Han blev den av de sista som var bonde på heltid i Laxsjö, och nu finns det en kvar men han håller på att avveckla sin verksamhet.

Han har blivit den som gärna hjälper till med det mesta på byn. En som alltid ställer upp och ser en möjlighet på alla plan.

– Om vi inte hade en så fin sammanhållning i byn, så skulle den säkert växa igen helt och hållet, berättar Sven.

För 5 år sedan kom byalaget på idén om att erbjuda ett skogsbolag att få allt virke och sly om man såg till att det kom bort. Alla markägare på byn fick fylla i en enkät om vad de tyckte om att eventuellt röja upp på byn. Tyvärr så rann idén ut i sanden, men nu har man tagit tillbaka den igen.

Byalaget kontaktade ett annat skogsbolag i Strömsund, som nu är i full fart att röja fram byn som höll på att växa igen.

– Jag hoppas att det ska ge ringar på vattnet och att andra byar i området ska ta efter, säger Sven.

– Mellan 1 000 och 1 300 kubikmeter träflis blir slutresultatet av röjningen i Laxsjö, uppger skogsbolaget Kvarnmons representant, Oskar Kallström ansvarig för flisning och logistik, till ÖP.

– Med lite tur så blåser myggen bort när vi återigen får ett öppet landskap, avslutar Sven Jönsson.