Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bynäset - explosivt på många sätt

Turerna kring Bynäset har varit långa och krokiga genom åren.

Annons

Bynäset ligger på Frösöns västra sida inte långt från gamla F4, i dag Frösö Park.

I början av 1900-talet blev Bynäset övningsområde för försvarsmakten som sköt med skarpa bomber och missiler. Det mesta har skjutits mot en del av Bynäset som kallas A-området, ett område på halvöns mitt. Men ammunition finns även på andra delar av halvön. Ammunition har i vissa fall studsat åt olika håll då den slagit i marken.

När regementen avvecklades i Östersund under 2000-talet så överlämnade försvarsmakten Bynäset tillbaka till Östersunds kommun utan att sanera området.

I och med det inleddes en lång följetong kring vem som ska svara för sanering av området.

Bynäset är efter årtionden av bombardemang fullt med skarpladdad ammunition. Under våren 2012 sattes ett 700 meter långt och två meter högt stängsel upp som sträcker sig över delar av halvön, ett stängsel som syftar till att omöjliggöra för allmänheten ska ta sig runt halvön. Detta då det ligger mängder av OXA, oexploderad ammunition, i området.

Det finns ingen del av Bynäset som är säker. Området är livsfarligt, det finns ammunition både på strandpromenaden och i sjön, enligt Fortifikationsverket.

Kommunen har hela tiden stått fast vid beslutet att Bynäset ska saneras och öppnas för allmänheten.

Nu tyder mycket på att en sanering utförd av Försvarsmakten är nära förestående.