Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byskolorna i Västbygden och Ytterån räddades

De två centerpartisterna tystades inte av partipiskan. Därmed räddades byskolorna i Västbygden och Ytterån kvar med en rösts övervikt i Krokoms kommunfullmäktige.

Annons

– Det här är en av mina största stunder i livet, sa Kurt Folkesson när beslutet kom strax före klockan 18

I drygt ett år har han kämpat nästan dagligen för att Västbygdens F-6-skola ska få vara kvar.

– Jag försökte mota Olle i grind under allmänhetens frågestund redan vid fullmäktigemötet i februari 2009. Jag vädjade då till politikerna att inte ge sig på Västbygden.

– Men nästan alla av mina partikamrater i Centern med kommunalrådet Maria Söderberg i spetsen har varit omöjliga att påverka med sakargument, säger Kurt Folkesson.

Han fick dock ett snabbt besked från Evert Jonsson, Centerns tidigare kommunalråd, att han ville slå vakt om byskolorna. Och Helena Norlén valde i sista stund att också gå mot den egna partilinjen och därmed stödja oppositionen.

Kurt Folkesson tycker tyckte det var en arbetsseger.

– Men jag känner ingen skadeglädje. Det är bara trist att Centern försatte sig i denna situation. Jag är orolig för partiets nya inriktning.

Det blev en dramatisk dag i kommunfullmäktige.

Maria Söderberg lyckades alltså inte övertala Evert Jonsson och Helena Norlén. Och de fick inte heller delta i alliansens gruppmöten under dagen.

Det var de två medborgarförslagen från Kurt Folkesson och Anders Fahlén som fick fullmäktige att riva upp beslutet från 28 december i fjol om nedläggning av byskolorna.

Evert Jonsson, som varit kommunpolitiker i över 30 år, tyckte att det kändes jobbigt att frondera mot sitt parti.

– Men jag vill stå fast vid den överenskommelse som Centern träffade med Socialdemokraterna år 2 000 om att inte lägga ner skolor trots att de ekonomiska vindarna då blåste ännu snålare än i dag.

Han läste högt ur Centerpartiets landsbygdsmanifest från förra månaden:

”Centerpartiet anser att byskolan har en viktig roll för landsbygdens utveckling och tillväxt. Byskolan utgör ofta navet i byn och är viktig för att det ska vara attraktivt för barnfamiljer att bo på landsbygden. Centerpartiet vill därför stärka byskolans roll med modern pedagogik och ökad samverkan med andra verksamheter”.

– Jag har en bra anledning att säga nej till nedläggningen, konstaterade Evert Jonsson.

Maria Söderberg begärde först en 20 minuter lång ajournering. Men trots att hon visste att slaget var förlorat blev beskedet att beslutet ändå skulle tas.

– Det lovade vi vid förra fullmäktigemötet, sa hon.

Voteringen slutade med röstsiffrorna 23-22.

ÖP återkommer i morgon till kommunfullmäktige som hölls i Häggsjövik. Årets bygd i kommunen förra året.