Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byskolornai Berg räddas

De nedläggningshotade byskolorna i Berg räddas. Åtminstone fram till år 2012. Det beslutade en oenig verksamhetsnämnd på torsdagen.

Sparförslaget, som innebar en nedläggning av skolorna i Åsarna, Klövsjö, Skålan och Kövra redan nu till höst- en, röstades ned.

Socialdemokraterna, Bergspartiet, vänstern och moderaterna gick tillsammans emot nedläggningsförslaget.

I voteringen 7–4 segrade deras gemensamma yrkande mot centern och kristdemokraterna som båda yrkade att Skålans skola skulle läggas ned till hösten, men att Klövsjö skola skulle ges en respit till år 2012.

Nu får i stället samtliga hotade byskolor, med undantag av Kövra skola som blir friskola till hösten, en ny nådatid fram till 2012.

sparåtgärderna, som bland annat innebär stora besparingar för kulturskolan, biblioteken samt på läromedel och fortbildning, tillstyrktes dock av nämnden.

Verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C) tycker att man hamnat i en absurd situation.

– Genom beslutet att freda byskolorna får vi nu fortsatt höga lokalkostnader medan vi tvingas dra ned på anslagen till pedagogisk verksamhet. Det är fullständigt absurt i en lärande organisation, anser han.

Även om en nedläggning av skolorna skulle ha skett till hösten hade besparingen i årets budget ändå blivit marginell, men på årsbasis längre fram runt 5–6 miljoner kronor.

– Ja, det blir väl att fortsätta med osthyveln.

– Ja, det måste vi ju titta på. Men det förslaget är att slå in öppna dörrar. Redan i skolutredningen ifrågasattes högstadiet i Rätan.

– Turbulensen har säkert spelat in och gett en del politiker kalla fötter när man ska ta beslut. Centern och kristdemokraterna är de enda partier som varit konsekventa och följt sina remissyttranden.

– Jag är nog den i centern som varit mest tveksam till samarbetet, men jag fogar mig efter partiets beslut att samarbetet ska fortsätta, säger Torsten Medalen.

Verksamhetsnämndens reviderade budget, där byskolorna alltså räddas kvar, ska slutligen behandlas i kommunfullmäktige 3 mars.