Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byskvaller och mörka hemligheter ruvar under den till synes lugna ytan

Vintern i Södra norrland är många gånger lång och kall. När köldsvärden skär som vassast stänger vi oss inne i spisvärmen. Då kan det vara läge för lite skrönor och skvaller.

Annons

”Campanula Gloomerata” är det latinska namnet för Toppklocka eller som växten kallas lokalt ute i byarna – Byskvaller.

Så var det också tänkt att titeln, på den bok som i dagarna lämnat tryckeriet skulle bli. Men av olika anledningar byttes titeln ut till ”Detta lilla avsnitt av världen”. Berit Källström är författare till den 276 sidor inbundna boken – som visst handlar om byskvaller.

– Jag vill berätta om fenomen och beteenden som de flesta av oss känner igen. Personerna som förekommer i boken är naturligtvis påhittade, säger Berit Källström.

Under den till synes lugna ytan ruvar mörka hemligheter, där svartsjuka, avundsjuka och hat jäser upp. Prov på de sju dödssynderna spelas upp. Under den bottenlösa blå himlen, under kall månskära håller ”Detta lilla avsnitt av världen” på att rusta sig för att möta de händelser som kallar dem tillbaka till livets realitet.

– Jag föddes 1944. Jag präglades av den lilla byns charm. Denna berättelse utspelar sig i en liknande by som min och är förstås uppdiktad, säger hon.

Berit är redan på gång med en ny bok, som eventuellt i nuläget kan betecknas som en fortsättning på den nyss utgivna. Alltså, kanske lite hemligt än så länge.

Hon har tidigare skrivit ”Näverdosan” (som också sattes upp som bygdespel), skrivit sångtexter, revynummer och kåserier. Hon har medverkat i antologierna ”Livstycken” och ”Dansminnen”.

Hon har spelat revy och teater, bland annat ”En Midsommarnattsdröm” i Döda Fallet. Just nu är Berit Källström aktuell i ”Promenadteater” i Väster Övsjö.

Annons