Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byt inriktning för äldrevården!

Utifrån de fakta som radio och tv den senaste veckan har redovisat, och utifrån mina kunskaper om förhållandena i södra Jämtland, vill jag med kraft framföra följande: Det är dags att byta inriktning för äldrevården!

Den inriktning, som nu gäller i flertalet kommuner, är följande.

• Se till att de äldre bor kvar hemma så länge som möjligt.

• Dra ner på antalet platser i äldreboenden

• Neka majoriteten av sökande till äldreboende plats. (5 av 6 får nej)

• Bygg ut hemtjänsten men begränsa tiden för besöken kraftigt

Denna modell, som tydligen är dominerande i hela landet, har lett till att de äldreboenden som är kvar har blivit vad man kallar hospis, det vill säga en inrättning för vård i livets slutskede. Vårdtiden på äldreboendet blir därför kort, i Stockholm i genomsnitt en månad.

Många äldre blir socialt isolerade. Numera vet vi att en sådan isolering påskyndar utveckling av demens.

Maria Larsson (KD), minister med ansvar för dessa frågor, säger att vi inte begriper hur bra vården fungerar. En enkät till de boende har visat att flertalet är mycket nöjda, säger hon.

Jag förstår att resultatet blir så. De som i dag kommer in på ett äldreboende är så svaga och sjuka att många nog inte vet vad de svarar på. Detta gäller även i södra Jämtland.

Jobb på äldreboende har blivit tungt för de anställda i vården. De flesta vårdtagarna tillbringar den större delen av dagen i sängen och måste ha hjälp med det mesta. Många orkar inte ta sig till matsalen och umgänget mellan de intagna blir litet eller inget alls.

Min bedömning är att de som styr i kommunerna helt har glömt bort den sociala delen i vården när man fattar beslut.

Hemtjänst är säkert ett gott alternativ så länge man är någorlunda frisk och själv kan ta sig ut och träffa andra människor. Men, när man av fysiska skäl inte klarar av att ta sig ut, till exempel efter en stroke, blir man sittande ensam.

Det känns inte alls känns lockande för oss äldre att flytta till vårdhemmet. Vi bor i stället kvar i vår villa eller vår lägenhet och förstärker därmed kommunens agerande.

PRO, TCO och andra organisationer, har framhållit att andelen äldre kommer att öka kraftigt under de närmaste årtiondena. Och vi, som utgör dagens äldre, har andra krav än vad vår föräldrageneration hade:

• Vi vill ha ett aktivt liv med kontakter med andra människor.

• Vi är inte nöjda med ett besök morgon och kväll och en matleverans i plastlåda mitt på dagen.

• Vi vill inte ha hemtjänst intill döden och ett hospice för den sista månaden. Vi vill ha äldreboenden med aktiviteter och samvaro.

Många av oss är nog till och med beredda att betala en slant extra för att få god vård.

Jag vet att detta rimmar illa med gamla ideal, men nu är det 2014, inte 1900-tal. I dag upplever jag att en del äldre ogärna tar av sina besparingar. På det vinner endast arvtagarna, barnen.

Ni som är politiskt ansvariga måste se till att vården utvecklas till att bli det som dagens och morgondagens äldre kräver. Ni inser säkert att det nu kan vara dags att vända på skutan igen.

Lägg inte ner fler äldreboenden utan utveckla dem till boenden för aktiva äldre människor.

Stimulera anställda och ortsbefolkning till att ta över vården. Vi behöver fler privata initiativ i denna sektor. Den kommundrivna verksamheten behöver konkurrens för att utvecklas.

Kom ihåg att även ni som är politiker blir äldre och kan behöva en vårdplats.

Ove Jacobsson, 76 år, Åsarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel