Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byt självbild!

Byt självbild från avvecklingskommun till utvecklingskommun. Då kan också de negativa kurvorna brytas för Strömsund. Den största utmaningen ligger i att få fler av invånarna att gilla sin egen hembygd. Om inte blir det mentala arvet till ungdomarna en bromskloss för utveckling.

När 50-talet politiker, tjänstemän och företagare träffades på Folkets Hus i förra veckan, fick de mycket realism att bita i. Under 2000-talet har kommunen tappat 10 procent av sin befolkning.

Både Vattenfall Inlandskrafts Sven-Erik Åkerlind och kommunalrådet Karin Stjerna, (C), visade bilder över en obalanserad åldersstruktur. Strömsund behöver omgående tillskott av unga familjer så att barnafödandet ökar. Fler skattebetalare kan hjälpas åt att dra den kommunala ekonomin och nya krafter kan ta över i etablerade företag, genom exempelvis generationsskiften.

Den största utmaningen ligger i att få fler invånare att tycka att detta är en bra och hoppfull plats att bo på. Annars blir arvet till ungdomarna en mental bromkloss för positiv utveckling. Alltför få vill göra någonting mer än flytta. Hjälper i så fall varmare företagsklimat eller nya handlingsprogram?

som gärna lämnar sitt hemland, kan 120 000 tänka sig Sverige. Om en bråkdel av dessa lockas till Strömsund är det en oerhörd vinst. Här är arbetet i full gång.

Men hur bryta en negativism som obönhörligen tycks gå i arv mellan generationer? Det är en sak att få inflyttare, men minst lika betydelsefull är viljan hos redan bofasta att stanna kvar.

Ett överhängande problem för näringslivet är paradoxalt nog arbetskraftsförsörjningen. Ett nära samarbete mellan näringsliv och skola har gett resultat. Här går det göra mer. Finns framtidsutsikterna stannar de yngre hellre kvar.

Dessutom påpekade Lisbeth Godin- Jonasson från Svenskt Näringsliv, att företagsklimatet måste stärkas. Här har politikerna att anstränga sig mer än hittills.

underlättar, men i grunden är det bara människors drivkraft som skapar jobben. Ska fler människor vilja något i Strömsunds kommun måste kommunen parallellt med besparingar och skolnedläggningar kommunicera framtidstro. Satsa på barn och ungdomar – för det är vad föräldrar grundar sin bedömning om framtiden på.

Här är den egna målbilden allra viktigast. Strömsund måste gå från avveckling till utveckling i sitt tankesätt.