Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byt skolpolitik i Östersund

Det behövs en kursändring på skolpolitiken i Östersund. Nedskärningarna på skolan har de tre senaste åren bytt namn från besparingar via effektiviseringar till att nu i år tituleras "ständiga förbättringar".

Annons

Ooavsett namn innebär de samma sak, sämre förutsättningar för lärare och rektorer att göra ett bra jobb och sämre villkor för våra barn.

När majoriteten förra våren bestämde sig för att ta bort 100 förskoleplatser var det inte många som höjde på ögonbrynen. Desto fler reagerade under hösten då tjänstemännen fick elva dagar på sig för att lägga ett förslag på framtida skolstruktur.

Resultatet blev att Ope skola och Ängsmogårdens senare del lades ned. Bringåsens skola pekades ut för nedläggning vilket ändrades i sista stund. På det efterföljande kommunfullmäktigesammanträdet fick vi förklara för majoriteten att deras förslag även innehöll en framtida nedläggning av Ångsta skola vilket därefter ströks.

I höstas drev majoriteten igenom en utökning av storleken på barngrupperna i förskolan, efter viss kritik ändrade man sig till att detta var tillfälligt. Hur och när denna tillfälliga utökning ska upphöra och hur arbetsmiljön för personal och barn i de de fulla barngrupperna ska säkerställas vet vi inte. Under föregående nämnd ställde kritiska föräldrar relevanta frågor om sina barns säkerhet, svaret från ordföranden var att medeltalet barn på förskoleavdelningarna är lägre än 19 per avdelning. Jag frågar mig, hur hjälper det svaret personalen som redan har en hög arbetsbelastning och nu fått ett barn extra i gruppen? Nu säger ordföranden att han ska ?titta på? möjligheten att ta in extra personal. Mitt råd är att sluta titta och istället agera!

Min slutsats efter två år i nämnden är att skolfrågorna måste hamna högre på den politiska dagordningen. Lösningen är att vi efter valet får en politisk majoritet vilken prioriterar skolan och ett kommunalråd med särskilt ansvar för skolpolitiken, annars är jag rädd att vi inte upplevt slutet på skolkarusellen i Östersunds kommun.

Pär Löfstrand, (FP)

vice ordförande barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel