Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byt ut kronan

Inför EU-ländernas övergång till euro rankades svenska kronan som en C-valuta. I dag påminner kronan mer om en ”D-valuta”, eftersom till och med forna kommuniststaters valutor går bättre.

Svenska folket har under det senaste året blivit 25 procent fattigare, räknat i internationell köpkraft, än euroländernas befolkningar, på grund av världsekonomins misstroende mot kronan.

Det kan därför konstateras att Sveriges dåvarande regering begick ett stort misstag när man valde att inte direkt gå med i EMU-samarbetet, efter att ja-sidan vunnit folkomröstningen om EU-medlemskap 1994. Något undantag från att även införa euron var aldrig framförhandlat med EU.

Vi var därför många som kände oss svikna efter beslut om att en ny folkomröstning om euron skulle hållas 2003. Vissa anser till och med att EMU-omröstningen 2003 var olaglig.

Sveriges riksdag och regering bör därför, med eller utan ytterligare folkomröstning, se till att vi snarast inför Euron som svensk valuta – så att landet inte fortsätter att bli fattigare än omvärlden.

Lars-Anders Byberg, doktor i företagsekonomi, Mittuniversitetet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel