Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byt ut Östersundshems styrelse

Annons

Efter valet fanns tecken på en ny anda i fullmäktige som ingav hopp om en konstruktiv mandatperiod. I debatten om Östersundshem 27 november återgår S till gamla mönster i samtalstonen.

En frustrerande föreställning visas upp, som stärker misstanken att skattebetalarna genom politikers okunskap tvingas stå för oskäliga kostnader.

Beslut om fastighetsaffären togs i kommunstyrelsen 6 maj med omedelbar justering. Den kan ses som ett strategiskt fastighetsförvärv i en principiell fråga som kunde ha hänskjutits till kommunfullmäktige.

Handläggningen samt affärens skälighet var ordföranden i kommunstyrelsen och Östersundshem ansvariga för. Hade de mer kunskap än som presenterades? Underlaget var bristfälligt, affären gjordes under stor brådska.

Vd i bolaget är inte insatt i kommunallagen men kan aktiebolagslagen och agerar utifrån den. Han är strategen som ligger steget före och vet vad han vill uppnå, men styrelsen var ansvarig för fastighetsköpet, liksom för handplockningen av vd och vice vd direkt från säljaren av markområdet.

Den som har kunskap har makt. Är man oinformerad kan ”rätta” frågor inte ställas.

Östersundshems vd lämnar den information som han fått i uppdrag att lämna, med en översiktlig värdering. Avtal om 127 miljoner var redan undertecknat av Östersundshem, ansökan om ändrad detaljplan var inlämnad, men återtogs efter kommunstyrelsebeslutet.

Kända fakta var att markområdet som förevisas för bostadsbyggande med 1 500 lägenheter, är det område som i Översiktsplan 2040 ansetts olämpligt för ändamålet. Som minoritet får oppositionen handlingarna på bordet, utan större kunskap om ärendet som forceras fram, och de gör en protokollsanteckning.

AnnSofie Andersson (S) inser som princip behovet av transparens och respektfull samtalston, men inleder debatten i fullmäktige med ett försvarstal som utarbetats i förväg, fullt av härskartekniker och fokusförflyttning.

Hennes förtroende för Östersundshem är oförändrat starkt. Andnor lämnar ofullständiga svar på FP:s 17 frågor. Andnor bläddrar i papper, och hävdar sin strategi att om motparten vill veta mer är det alltid motpartens sak att ställa följdfrågor. Svaren blir okända för tittarna.

Chansen till öppen dialog i en fråga som bekymrar så många tas inte. S återupprättar inte förtroendet. Att maktdemonstrera och flytta fokus är ingen väg till framgång.

Alla kan göra fel ibland, men godtrogenhet och snabba beslut utan eftertanke hos allmänhetens företrädare kan inte godtas. Andnor tillstår viss okunskap i frågan, men vill som lekman bli ursäktad för detta.

Förtroendet för Östersundshems styrelse är allvarligt skadat. Efter allt som uppdagats är byte av styrelse enda vägen att återvinna förtroendet för Östersundshems varumärke som kommunens allmännyttiga bostadsbolag.

Jag vädjar till kommunstyrelsens ordförande att efterleva orden om samtalston i nämnder, styrelser och utskott. Du har makten att påverka detta i alla demokratiska sammanhang i Östersunds kommun och jag tror faktiskt du har viljan, men tog emot dåliga råd inför den aktuella debatten.

Med verklig transparens, en god vilja och aktivt lyssnande skulle förslag och beslut bli mer begripliga för allmänheten.

Birgit Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel