Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byter ut gatubelysningen – för 16 miljoner

Strömsunds kommun satsar nu 16 miljoner kronor på att byta ut den befintliga gatu- och vägbelysning mot en mer miljövänlig. 2015 träder nämligen en ny lag i kraft som förbjuder användning av kvicksilverlampor.

– Därför tar vi nu tillfället i akt och byter till en energieffektivare belysning. Genom detta bedöms elförbrukningen minska med cirka 70 procent och drifts- och underhållskostnaden med cirka 30 procent, säger kommunstyrelsens ordförande Gudrun Hansson, (s), i ett pressmeddelande.

Samtidigt görs en översyn av var stolparna är placerade i kommunen. Enligt en policy fastställd av kommunstyrelsen i år, är huvudprincipen att kommunen endast ska tillhandahålla belysning där det finns fast boende. Därför gör kommunen bedömningen att cirka 1 400 belysningar kan släckas av totalt cirka 7 600 stycken.

– För att tillmötesgå de synpunkter som finns har kommunen valt att ge berörda möjlighet att till självkostnadspris hyra de stolpar som släcks. Vi släcker inte ner hela byar utan enstaka stolpar där det inte bor någon. Alla som är fastboende kommer även i fortsättningen att ha belysning vid sin väg, säger kommunchefen Anders Andersson.