Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bytte sport – och blev OS-hopp

För fyra år sedan var Victor Öhling Norberg bara en halvkass alpinåkare.

Då fick han ett samtal som förändrade allt.

Nu är 23-åringen från Funäsdalen ett av våra största medaljhopp i OS – i skicross.

Våren 2010 åkte Victor Öhling Norberg SM i skicross, mest på skoj. Han höll på med alpint, hade gått skidgymnasiet i Järpen och tänkte nog fortsätta på den banan.
Men, det gick trögt.

– Jag kom inte in på de skolor jag ville, hade inga att träna med. Jag var inte tillräckligt bra, helt enkelt, säger Victor Öhling Norberg, som oftast kallas "VÖN".

Kanske var det lika bra att lägga ner? Tommy Eliasson, förbundskapten för skicrosslandslaget, tyckte snarare att han borde byta spår.

– Jag tävlade mot Victor då på SM, och så helt plötsligt såg jag någon som ändå hängde på oss som hade varit ute och kört ganska länge. Det är svårt att säga vad det var jag såg, men han hade touchen. Han är kompromisslös i sin åkning, och framförallt så hade han en naturlig start och feeling för racet, säger Tommy Eliasson, som ringde och bjöd in "VÖN" att träna med landslaget.

Förälskad i sporten
Han fick chansen att köra världscup redan den vintern, och även om resultaten uteblev så var Öhling Norberg fast.

– Jag blev förälskad i sporten. Det är mitt bästa vägval jag har gjort. Just träningsmomentet är helt annorlunda. Efter att man har åkt ett träningspass i alpint så brukar man vara antingen här nere, eller kanske där, säger Victor Öhling Norberg, och måttar med handen i luften, först vid knäna och sedan i magtrakten.

– Men efter ett träningsåk i skicross så är man alltid här uppe (högt över huvudet). Man är alltid så hypad och exalterad över att åka tillsammans med andra. Det är skitkul.

Vann i Sotji
Genombrottet kom förra säsongen. Den första pallplatsen i världscupen kom i december, den första segern i januari i Sotji – i samma backe som OS-tävlingen kommer att köras.

– Tommy (Eliasson) sade det att det brukar ta fem–tio år innan man kommer in i sporten. Men det tog tre år för mig, sedan stod jag på toppen.

Det blev totalt fyra pallplatser säsongen 2012–2013, något som resulterade i att den relativt okände 23-åringen fick sin OS-biljett av Sveriges olympiska kommitté redan i maj i år.

– När jag gick in i förra säsongen hade jag inte haft en bra placering på två år, så det var ju svårt att tänka på att man skulle få åka ett OS. Sen, när jag tog pallplatsen i tredje tävlingen så blev tankarna i stället att fan det här kan ju gå långt. Pang, så blev det en annan situation.

Satsar på OS-medalj
Även den här säsongen har börjat bra. Efter en förvisso misslyckad premiär i ett kylslaget Nakiska i Kanada, där han försvann redan i åttondelsfinalen, har "VÖN" varit tvåa, åtta, sexa. Nu är han ett namn på riktigt, både inom skicrossvärlden och till viss del bland allmänheten.

– När man fick reda på att man är uttagen till OS så är det ju många som får upp ögonen för en. Det kommer upp ett namn som ingen vet vem det är på OS-listan, då vill man veta vem fan är det där, liksom. Det har blivit mer uppmärksamhet, men det är inget jag tänker alltför mycket på.

Och frågan är om raketen som är Victor Öhling Norbergs skicrosskarriär kan nå upp till stjärnorna redan i Sotji. Själv har han målsättningen klar för sig

– Jag satsar på en pallplats, helst ett OS-guld. Jag har redan vunnit i samma backe, mot samma motståndare, så det vore ju dumt att åka dit och säga att jag ska bli femma eller nåt liknande. Jag vill stå på pallen. Jag vill bli bäst, och jag hatar att förlora.

FAKTA: Victor Öhling Norberg
Gren: Skicross.
Ålder: 23 år.
Klubb: Funäsdalens SLK.
Bor: Östersund.
Meriter: 29 världscupstarter, 5 pallplatser, 1 världscupseger.
Aktuell: Svenskt medaljhopp i OS. (TT)