Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C antog gränsöverskridande manifest

Det regionala samarbetet mellan Jämtland och Tröndelag måste bli bättre, anser Centerpartier på bådan sidan riksgränsen. I lördags antog de ett gemensamt manifest som de ska jobba utifrån.

I dag finns det en rad faktorer som hindrar de gränsnära trakterna i Jämtland och Tröndelag från att utvecklas, anser länets centerpartister. I lördags gjorde de gemensam sak med sina norska själsfränder i Senterpartiet, listade upp regionens gemensamma problem och deras lösningar i ett manifest som de svor att arbeta efter i framtiden.

Riksdagsman Per Åsling, som är en av de svenska initiativtagarna till manifestet, anser att regionens enskilt största problem är de så kallade gränshindren.

– I dag är det besvärligt för företag att göra affärer över gränsen och därför kommer vi att jobba mot att området blir en ekonomisk frizon, där vi sänker skatter och avgifter och minskar den byråkrati som hindrar näringslivet, säger han.

Andra frågor som partierna kommer att arbeta tillsammans för att förverkliga är en ny järnväg mellan Röros och Sveg, ett fördjupat samarbete mellan universiteten och införandet av en gemensam rovdjurspolitik.

Fler av punkterna i manifestet är identiska med målen för det så kallade Vaajma-projektet som Krokoms och Strömsunds kommuner har drivit tillsammans med sina grannfylken de senaste åren.

Men nu är det projektet slut och det är där Per Åsling anser att Centerpartiet kan ta vid.

– Insatser för den här regionen tenderar att vara korta projekt som i slutändan inte bidrar till att utveckla den. Det vi vill signallera med det här är att vi vill se en större fasthet och högre prioritet för de här frågorna, säger Per Åsling.