Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C behåller sitt mandat

Nu är det klart - trots låga opinionssiffror klarar sig Centerpartiet och behåller mandatet i EU-parlamentet. "Det känns fantastiskt, trenden är bruten och det här är början på långsiktig framgång", säger Annie Lööf.

Centerpartiet slog rekord med sina 6,5 procent i Europaparlamentsvalet. Så stort stöd i Bryssel har partiet aldrig haft.

– Det här är en väldigt bra vitamininjektion för Centerpartiet runt om i landet. Det visar att C är ett parti som driver på i miljö- och klimatfrågor, som står upp för landsbygden och böndernas villkor i ljuset av den grisdebatt som varit. Men också att vi är ett parti som ökar, säger partiledaren Annie Lööf till TT.

Trotsade opinionssiffrorna

Opinionssiffrorna har sedan början av året varit låga och många har tvivlat på att C skulle behålla sin plats i EU-parlamentet. Men de sista dagarna före valet fick de ökat stöd och det visade sig stämma.

– Vi har framförallt lärt oss att hålla huvudet kallt, att tro på vår politik och att faktiskt visa att arbete lönar sig.

"Hoppas det är jag"

Nu är frågan vem av toppkandidaterna som får platsen i Europaparlamentet. Det står mellan toppnamnet Kent Johansson, som varit EU-parlamentariker sedan 2009, och tredjekandidaten Fredrick Federly.

– Jag hoppas att det är jag som får det och det är det jag jobbar för, men det är väljarnas val, säger Federly, som lovar att väljarna ska få det bästa av C om han tar sig in.

Kent Johansson vill inte sia och väntar på sammanräkningen.

"Nu ska jag fira"

Med EU-valet i ryggen tror Lööf att partiet har mycket goda förutsättningar att även göra ett bra val i riksdagen. Men först tänker hon fira valresultatet.

– Nu ska jag fira med mina medlemmar som är på plats här, det är deras seger och jag vill vara med och gratulera dem till det, säger Annie Lööf.

TT