Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C får bottennotering i väljarmätning

Centerpartiet har aldrig haft så lågt väljarstöd i Novus mätningar. Partiet är nu långt bort från valresultatet 2010.

Centerpartiet får stöd av 3,0 procent av väljarna i Novus senaste mätning, som görs på uppdrag av TV4. Det är 3,6 procentenheter lägre än i valet 2010, en bra bit under riksdagsspärren och 0,4 procentenheter lägre än förra månaden, vilket ligger inom felmarginalen.

– Det är trista siffror, men just nu ger opinionsmätningarna väldigt olika besked, säger C:s partisekreterare Michael Arthursson.

Han pekar bland annat på en opinionsundersökning från United Minds nyligen, som visade ett stöd på 5,9 procent. Olika undersökningar går visserligen inte att jämföra rakt av, men tendensen i United Minds mätning var att stödet för C ökar.

– Det är svårt att veta vad den sanna bilden är, säger Arthursson.

Hur som helst behöver siffrorna förbättras och partiet måste bli tydligare, särskilt efter debatten om fri invandring och månggifte i idéprogrammet i vintras. Väljarna måste få klart för sig vad C står för, anser Arthursson.

– Det här behöver vi trumma på med. Det tar tid att få fram en tydlighet när det varit ett osäkert läge, säger han.

I dagarna har partiet rekryterat fyra nya pr-människor, ett "dream-team" som de själva säger. Reklam och kommunikation är viktigt, men inte allt, betonar Arthursson, som jobbar för landets rikaste parti.

– Vi satsade mycket pengar i valrörelsen 2010 och det kommer vi att göra 2014 också. Men jag tror inte att det är den som satsar mest som vinner mest, utan det handlar om innehållet, säger han.

Enligt Novus mätning har de rödgröna partierna tillsammans 49,6 procent av väljarstödet, medan Allianspartierna har 38,7 procent. Det innebär att oppositionens ledning minskat till 10,9 procentenheter.