Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C i Östersund: ”Vi har inte bundit oss för samarbete”

I måndags presenterade den politiska majoriteten i Östersunds kommun en gemensam budget för 2015–2017.
Det var i alla fall så det verkade.

På tisdagen – alltså dagen efter – gick Centerpartiet ut med informationen att beslutet om budgeten tas först efter valet, och att C inte har bundit sig för ett samarbete efter valet.

Det var i mars i år som den nuvarande politiska majoriteten i Östersunds kommun – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet – röstade igenom direktiv och ramar för kommunens budget 2015 och flerårsplanen för 2016–2017.

Nu inför valet presenterade samma majoritet i måndags själva budgeten för samma tidsperiod, genom ett pressmeddelande där man lyfte fram delar av budgetens innehåll.

Det var i alla fall så det framstod eftersom meddelandet hade hela majoriteten som avsändare, och hade samtliga majoritetens kommunalråd som kontaktpersoner: AnnSofie Andersson (S), Karin Thomasson (MP) och Carina Asplund (C).

Men på tisdagen gick alltså Centerpartiet i Östersund ut med ett eget pressmeddelande där partiet skriver att de inte har bundit sig för samarbete efter valet.

Så här lyder pressmeddelandet:

”Enligt uppgifter i media i går har den politiska majoriteten i Östersund genom kommunalrådet Ann-Sofie Andersson presenterat en budget för de kommande tre åren. Det stämmer inte. Den budgeten tas efter valet.

– Hur majoriteten ser ut i Östersund de kommande fyra åren bestämmer väljarna den 14 september. Centerpartiet går till val som ett självständigt parti och har inte bundit oss för något samarbete efter valet, säger Centerpartiets kommunalråd Carina Asplund.

Det budgetförslag som läggs i kommunstyrelsen på torsdag har tagits fram av nuvarande majoritet. Men beslutet om budget för 2015 ska tas av nya fullmäktige den 23 oktober.

Centerpartiet har inom ramen för det samarbete med Socialdemokraterna som tar slut i och med kommunstyrelsen på torsdag deltagit i budgetarbetet.

– Vi har precis som under hela samarbetet drivit centerfrågor, och det finns bra förslag i budgetförslaget som läggs fram för kommunstyrelsen. De förslagen kommer vi att stötta oavsett hur majoriteten ser ut efter valet, säger Carina Asplund.

– Men Centerpartiet vill gå längre i flera frågor när det gäller landsbygd, företagsklimat och den offentliga maten, och det kommer vi att söka stöd för i valet, säger Asplund.”