Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C kämpar för en giftfri miljö

Annons

Vad är det i pennan barnen ritar med? Vilka kemikalier innehåller plastleksakerna barnen i förskolan leker med? Och vad finns i besticken och tandborsten?

Det är frågor vi alla bör ställa oss. Det borde vara självklart att vi inte ska behöva oroa oss för att vi och våra barn utsätts för farliga kemikalier i vardagsmiljön. Alla har rätt till en giftfri vardag. Att slippa oroa sig för farliga ämnen är en fråga om trygghet.

Centerpartiet har aktivt medverkat till att kraftigt höja ambitionen och intensifiera arbetet för en giftfri miljö. I höstas lade regeringen fram propositionen På väg mot en giftfri vardag – plattform för kemikaliepolitiken. Det handlar om att målmedvetet sträva efter att förverkliga miljömålet Giftfri miljö.

Ska vi lyckas förverkliga visionen om en giftfri miljö måste vi arbeta på alla nivåer, inte minst den lokala.

Vi centerpartister arbetar för en närodlad politik, besluten ska tas nära de som berörs. I Berg har vi därför lämnat in en motion med inriktningen att kommunen ska bli giftfri. För att få bort de farliga ämnen som finns i vår miljö måste vi kartlägga var de finns.

Därefter gäller det att få bort dessa giftiga ämnen ur kommunens verksamhet. Vid upphandling måste Bergs kommun ställa tydliga krav på giftfrihet när det gäller de varor och produkter som köps in.

Den närodlade politiken på kommunnivå är mycket viktig, liksom de krav som ställs nationellt. På miljöområdet har dessutom EU ett övergripande inflytande, eftersom miljöfrågorna är gränsöverskridande.

Därför är det av stor betydelse vilka representanter som Sverige sänder till Europaparlamentet. Centerpartiets EU-parlamentariker Lena Ek (nu miljöminister) och Kent Johansson har spelat - och spelar – en viktig roll på det här området.

Bryssel ska inte detaljstyra och lägga sig i frågor som vi bättre klarar själva. Det är därför nödvändigt att EU blir smalare men samtidigt vassare när det gäller gränsöverskridande frågor som miljö och klimat. Vill du ha en giftfri miljö är Centerpartiet därför ett gott val både i EU-valet 25 maj och i kommunvalet 14 september.

Genom målmedvetet arbete på olika nivåer kan vi hjälpas åt och skapa ett giftfritt, långsiktigt hållbart, samhälle. Lägg din röst för en giftfri vardag!

Centerpartiet i Bergs kommun

Dan-Olov Westberg, Berit Johansson, Torsten Medalen, Lena Kjellsson, Lena Olsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel