Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C och V har svar på glesbygdens problem

Två partier tävlar om makten men båda saknar en politik för hela Sverige. Sveriges två största partier Moderaterna och Socialdemokraterna chockerar genom att sakna offensiva svar på glesbygdens problem. Det står klart efter den sammanställning som publicerades i gårdagens tidning om vad partierna vill göra för att förbättra för glesbygden.

Annons

Moderaterna gömmer sig bakom redan framförhandlad politik. Jag tänker självfallet på bredbandsstrategin, ett förslag i princip samtliga partier står bakom och väljer att lyfta upp i årets valrörelse. Men löftet finns redan. Klubbat och klart. Finansiering finns också och bredbandsutbyggnaden sker. På samma tema är det därför märkligt när Miljöpartiet säger sig vilja pynta ut en miljard extra på bredband när de samtidigt står bakom samma mål. Man vill alltså ha lika mycket bredband i hela landet som alla andra men till en högre kostnad.

Samma typ av tandlös dumhet står Folkpartiet för när de vill göra det möjligt för Svenssons att betala skatt i två kommuner, både där de bor och äger ett fritidshus. Varför målgruppen som tidigare gnölat över inbetald fastighetsskatt och maximerat ränteavdrag frivilligt skulle välja att betala skatt på två ställen är ett mysterium.

Det säger också något om Folkpartiet som genuint storstadsparti när man tar fritidshus som utgångspunk när man vill förbättra för glesbygden.

Sossarnas mantra om att Centerpartiet har övergivit landsbygden känns allt mer uttjatad och irrelevant. Framför allt eftersom Socialdemokraterna kastar sten i glashus genom att själva sakna relevant politik på flera områden.

Kraftfullare än ett förändrat skatteutjämningssystem blir inte det socialdemokratiska svaret om glesbygdens problem. Visst behövs en rättvis fördelning av resurser mellan Sveriges kommuner – men en förändrad fördelning är inte lösningen på glesbygdens behov av inflyttning, jobbskapande och stärkt infrastruktur.

Centerpartiet och Vänsterpartiet sticker ensam ut med offensiva förslag för den svenska glesbygden.

Båda går i spetsen för servicecenter på landsbygden. Båda partierna vill också ge ekonomiskt stöd till lanthandlare.

Om det inte vore för en stenhård blockpolitik och konfliktlinjer i synen på marknadsekonomin så skulle Vänsterpartiet vara Centerpartiets bästa vän i riksdagen. Tillsammans hade man kunnat driva fram en reformagenda för svensk glesbygd. I vart fall vad gäller det offentliga ansvaret i hela landet. För det är i synen på företagande partierna skiljer sig åt. Vänsterpartiet tror på piskor och Centerpartiet på morötter.

Det är också Vänsterpartiet och Centerpartiet som vill gå längst i att utlova en vattenkraftsåterbäring. Där Centerpartiet är ensamt om att ha ett partistämmobeslut bakom sig.

Vilket kan vara värt att komma ihåg när Quicklund (M) och Bengard (S) i årets valrörelse är ute och säger sig vara för en återbäring. För både Quicklund och Bengard tillhör de partier som är förslagets största motståndare.