Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C svarar på tio frågor om vården

Den första januari 2015 omvandlas landstinget till Region Jämtland Härjedalen. Det ger oss unika möjligheter att skapa Framtidstro och positiv utveckling i hela vårt län. Men då krävs en ny politisk majoritet helst under Centerpartiets ledning.

Det röda laget har styrt i över 90 år. Men nu har länet fått nog av rött styre och röda siffror!

Nu krävs ett strategiskt och målmedvetet arbete för att vända den nedåtgående ekonomiska spiralen. Det kommer inte att vara lätt och naturligtvis är det omöjligt att ange en tidsram.

En dyr post för landstinget är de höga sjuktalen bland personalen. Det behövs en strategiskt plan för att komma tillrätta med det! En positiv känsla för arbetet är en pusselbit. Det ska vara roligt att gå till jobbet och då krävs delaktighet och medinflytande.

Centerpartiet vill skapa en kultur där det är självklart att ta tillvara initiativ och idéer från personalen.

Centerpartiet vill utveckla det fria vårdvalet så att länets invånare får fler vårdgivare att välja mellan samtidigt som vårdpersonal kan välja mellan fler arbetsgivare. Det finns också privata vårdgivare med operationssalar i länet som skulle kunna avlasta sjukhuset.

Ett sånt samarbete förekom under en kort tid men vi anser att landstinget och privata vårdgivare måste kunna samverka och planera tillsammans. På så sätt kan vi korta väntetider och köer!

I den nya regionen är samarbetet med kommunerna avgörande för framgång. En del av det handlar om våra gamla som ofta har behov av vård. Våra äldsta och mest sjuka patienter måste ha en särställning och betraktas som VIP-kunder i vården.

Landstingets geriatriska kompetens måste öka både på sjukhuset och ute i primärvården, vårdkedjorna måste fungera och stödet till anhörigvårdare öka.

Samspelet mellan den politiska ledningen och landsdirektören/cheferna är avgörande. Man måste ha ett förtroendefullt samarbete där man förstår sina olika roller. Politikerna måste lyssna till professionen och professionen måste kunna lita på att politikerna fattar väl avvägda beslut och sedan vågar stå även för de obekväma besluten.

Men det är inte bara landstingets personal som har höga sjuktal, även våra länsinvånare har det. Frisk luft och underbar natur räcker inte för att man ska må bra. Vi måste jobba med delaktighet i samhällsutveckling, livsstilsfrågor som rökning, alkohol och vad vi äter men också med service, tillgänglighet och möjlighet till olika former av kultur.

Det handlar om att hitta nyckeln till det goda livet för oss alla!

Centerpartiet har en helhetssyn på utvecklingen i länet och inom sjukvården. Det är inte vem som utför vård som är avgörande utan kvalité och resultat. Om den privata vårdcentralen gör ett litet överskott är det inget problem. Däremot är det problem när landstingets vårdcentral gör ett underskott på 6-7 miljoner!

Sjukvården i vårt län fungerar för det mesta mycket bra. Men det politiska ledarskapet har misslyckats med ekonomin och med att skapa en positiv utveckling!

Med detta har jag svarat på de tio frågor om sjukvården som Framtid Jämtland ställt. Jag är tillsammans med övriga på Centerpartiet landstingslista beredda att ta ansvar för ett nytt ledarskap som skapar Framtidstro i Jämtland Härjedalen.

Eva Hellstrand (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel